Besparen kan onverstandig zijn

Nederland heeft 9 jaar van economische krimp gehad, het kabinet (VVD en PVDA) pronken met de groei van de economie en zeggen dat dit aan hen te danken is.

Eigenlijk klopt dit niet, want Nederland is al eeuwen lang een handels land dat met handelt met andere landen. Zoals nu met de Fipronil in de Eieren, dat is een ramp voor de Nederlandse economie want 80% van alle Oer Hollandse eieren gaan naar het buitenland. De groente en fruit tuinbouw moest alle zeilen bijzetten toen Rusland Nederlands voedsel boycotten.

Maar goed, als je minder te besteden hebt moet je toch ergens op besparen. Als je naast stroom ook gas hebt is dit heel makkelijk, ieder jaar overstappen.

Maar sommige mensen adviseren om verzekeringen op te zeggen. Radar had enkele maanden geleden een item waarin ze zeiden dat als je 3 jaar geen fysiotherapie nodig hebt je beter je aanvullende zorgverzekering op kunt zeggen. Andre Rouwvoet voorzitter van de club van Zorgverzekeraars gaf een heel logisch antwoord: Thuis heb je een brand verzekering, als je 10 jaar geen brand hebt zeg je deze toch ook niet op?

Dit is het enige juiste antwoord. Een verzekering sluit je niet af omdat je kosten verwacht (iets met brandend huis verzekeren), maar je sluit je verzekering af omdat je de kosten (Fysiotherapie bijvoorbeeld) niet kan betalen als je ze maakt.

Je kan dus beter bezuinigen op voorzienbare kosten: de energieleverancier, korter douchen, ledlampen of een midrange telefoon in plaats van een topmodel.

Verder heeft het bij verzekeringen ook geen zin om te kijken naar die ene stunt prijs, de voorwaarden zijn vaak minder gunstig ( zo’n 96% van de premie wordt gebruikt om alle pechgevallen te betalen). Zo kan een inboedelverzekering goedkoper zijn maar zit de val en stoot schade van je phone er bijvoorbeeld niet in.

Kijk dus naar wat jij belangrijk vind en wat jij het waard vind, en bepaal zelf, eventueel met hulp van een budget-coach wat voor jou het beste product is. Tevens kunnen ze in de winkel of bij de klantenservice van een vergelijkingssite ook meekijken wat het beste bij je past.

Dit bericht heeft één reactie

Reacties zijn gesloten.