Scheefwonen balen zeg

Op mijn 21ste ben ik in mijn huidige huis gaan wonen. Ik was jonger dan 23 dus moest de huur omlaag omdat ik anders geen huurtoeslag kreeg. Daarom betaal ik vanaf volgende maand €402 terwijl sommige mensen in dezelfde flat voor precies dezelfde woning ruim €500 of misschien zelfs bijna €600 betalen.

Ik krijg huurtoeslag, ik betaal mijn huur en de verhuurder stort op dit moment 40% door aan de schatkist. Volgend jaar loopt dit op naar 50%.

De premier klaagde in zijn tijd als oppositie leider op Rechts dat het toeslagen systeem te duur is. Nu Mark 8 jaar premier is heeft meneer alleen kunnen bedenken dat de verhuurders extra belasting moet betalen en de huurtoeslag niet volledig mee mag stijgen met de huurverhoging. Dit kan slimmer en goedkoper:

Als je een woning van €592 huurt met een inkomen van €17.000 per jaar en €24 service kosten dan heb je recht op €290 huurtoeslag per maand. Dan is ongeveer de helft.

Voorstel:

Pas de wet aan dat de huur van een bij de fysieke & mentale gesteldheid en de grote van het huishouden de huur passend moet zijn bij het inkomen tot het wettelijk maximum tarief volgens het puntentellingssysteem.

Schaf de verhuurdersheffing af. Als dit in kannen en kruiken is dan is de huurtoeslag overbodig en kun je deze ook afschaffen.

Ieder jaar wordt door de Belastingdienst je inkomen doorgegeven aan je verhuurder. Is je inkomen hoog dan is in het huidige systeem je huurverhoging hoger. Als je de wet aanpast dan betekend dit automatisch dat als je 2X zoveel gaat verdienen de huur ook ver-tweevoudigd.

Ben je directeur van een groot bedrijf en kom je in de Bijstand? Dan gaat de huur omlaag.

Dit wordt op een voor de betreffende huurder vast moment in het jaar vastgesteld omdat je niet binnen 3 maanden voor iedereen alle huren kan vaststellen.

Het enige waar naar gekeken moet worden  hoe om te gaan met mensen met een grote inkomens val. Wordt dit door de gemeente opgevangen? Of moet de verhuurder tussentijds de huur bijstellen?

Dit bericht heeft één reactie

Reacties zijn gesloten.