Woningnood! Wat nu?

Vorige week werden er in het wekelijks vragenuurtje in de tweede kamer vragen gesteld over de lange wachtlijsten voor je een huurwoning krijgt.

Minister Grapperhaus beantwoorde de vragen namens de minister van Binnenlandse zaken.

De oppositie was blij verrast dat Ferd (Grapperhaus) wel antwoord gaf op de vragen.

De VVD pleitte ervoor om vooral huurwoningen met een huur tussen de € 720 en de €900 te bouwen. Ze zeiden: “Laten we vooral middenhuur woningen bouwen want het gebrek daaraan nekt de doorstroming. Laten we niet “Links”af slaan.”

Als het probleem het gebrek aan middenhuur is?

Dan is het bouwen van midden huurwoningen juist links afslaan. Wat mij dan verbaasd: Stef Blok (VVD) heeft als minister van wonen in het vorige kabinet woningbouw corporaties verboden om woningen te bouwen in het midden prijs segment.

Best gek dat zijn partij nu zegt dat dit de oorzaak van het probleem is.

Hoe zit het dan met die vluchtelingen?

Het klopt dat de afgelopen 5 jaar veel sociale huurwoningen naar statushouders zijn gegaan, ook ik vind het niet eerlijk dat zij voorrang krijgen op een reguliere huurwoning. Een gescheiden moeder met een puberkind krijgt immers ook geen urgentie.

Echter dient er wel wat te worden genuanceerd: In de eerste jaren van de nu al 8 jaar durende oorlog in Syrië en tientallen jaren durende gunta in Eritrea zijn er structureel te weinig woningen toegewezen aan statushouders.

En wie fouten maakt moet op de blaren zitten, dus ook de gemeenten. Het ging om 2/3de wat er te weinig is toegewezen.

Woningcorporaties zijn rijk en worden steeds rijker

Dat klopt, het vermogen van de Corporaties is hoog. Maar wat er wordt vergeten is dat dit komt omdat ze veel huizen in bezit hebben. Ik zag net op Omroep Flevoland staan dat de wijk waar Tineke Schouten en Eerste kamer lid Annemarie Jorritsma wonen nu een miljoenen buurt is.

Dat komt omdat de huizenprijzen sinds 2017 weer stijgen. Zo zit het ook met de woningcorporaties. Huizen worden meer waard, dus worden ze rijker.

Ze hebben dus niet zo zeer meer geld om de bank, wel moeten ze meer belasting betalen aan de gemeenten. Gemeente mogen namelijk aan huiseigenaren een percentage van de verwachte waarde (loopt een jaar achter) aan belasting heffen.

Verder hebben de woningcorporaties al twee maanden van de door jou betaalde huur naar de Belastingdienst moeten overmaken: Verhuurdersheffing

Oplossing!

Als het probleem inderdaad is dat er te weinig woningen met een midden huur worden gebouwd, dan moeten de corporaties die snel gaan bouwen. Het bouwen duurt namelijk ongeveer een jaar, met daarvoor nog bijna een jaar om de vergunning te kunnen krijgen.

Om ervoor te zorgen dat de woningcorporaties hier het geld voor hebben moet de verhuurdersheffing worden afgeschaft.

Verplicht direct huur op maar zoals in: