Dit is waarom we vandaag nog moeten stoppen met GAS!

Al sinds ik in groep 4 van de basisschool zit hoor ik vaak nieuws over aardbevingen in Groningen. Ik wordt over precies een maand 32, dus ga maar na hoelang wij ons in de Randstad 12 X in de rondte verdienen met het uitbuiten van de bewoners van onze melkkoe.

Dat de aardbevingen in Groningen door de gaswinning komt staat na onderzoeken van de Rijks Universiteit Groningen (RUG), Staatstoezicht op de mijnen (SODM) en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) vast.

Vaak zie ik in discussies onder nieuwsberichten het volgende argument: “Wat is er mis met Russisch GAS”?

Hier zijn twee zaken meer mis, ik begin met een oplosbaar probleem: “Het Russische GAS is anders van samenstelling. In België gebruiken ze zowel Nederlands als Russisch GAS, dat gaat opzich prima. Wel moeten dan alle CV-Ketels en gas-kook toestellen worden aangepast. Net als bij andere alternatieven blijkt dit niet voor iedereen betaalbaar. Alhoewel dit wel goedkoper is dan een Warmtepomp of inductie kook toestel.

Argument twee:

Poetin gebruikt iedere mogelijkheid om de gaskraan dicht te draaien

Op https://www.demorgen.be/buitenland/draait-poetin-gaskraan-dicht-b2d744c7/?referer=https://www.google.nl kun je zien dat Poetin zonder bewijs de gaskraan dichtdraait als je hem niet onvoorwaardelijk steunt.

De afgelopen 10 jaar is de Gaskraan die via Oekraïne naar west Europa loopt al meerdere malen dicht gedraaid.

Telkens onder het mom van “Rekening niet betaald”.

De verdenking is: “omdat Oekraïne in het voorjaar 2018 lid is geworden van de Energie Unie waar ook de Europese Unie in zitten Rusland Oekraïne in haar armen wil drijven”.

Als in een week waarin de Elfstedenkoorts de Randstad bereikt de gaskraan naar Oekraïne wordt dicht gedraaid onder het mome van “Betalen of kou Lijden”, dan is dat levens gevaarlijk.

Burgemeesters verplichten niet voor niks om bij een gevoelstemperatuur +3 Graden Celsius binnen te slapen.

Ook mag er tussen oktober en april niemand worden afgesloten van warmte.

Waarom geen stadsverwarming?

Ik woon in Almere, Almere heeft deels GAS en deels Stadsverwarming.

  • Gas kost qua vasten kosten: € 251,07
  • Nuon Stadsawarmte kost qua vaste kosten: € 465,56

Dit is alleen het vastrecht voor het beheer van het netwerk met bij gas nog het vastrecht van de op 6 januari 2019 de goedkoopste deal voor gezin erbij geteld. Dit is op dit moment Budget Energie.

de kosten voor Gas wordt berekend in M3, voor Stadswarmte in Giga Joule. Zet je het beide om in M3 dan kost het verbruik hetzelfde.

Maar!!

Stadsverwarming wordt op dit moment gestookt op GAS. Dit wordt in de nabije toekomst “BIOMassa” dit wordt voorgesteld als snoei afval van de gemeente en oogst afval van landbouw.

Maar in werkelijkheid worden ook de door ziekte gedode Bertha 38 en je ingeslapen Fikkie of Minoes op de brandstapel gegooid.

In iedere politieke stroming heb je vegetariërs: Jort Kelder (VVD) en Dion Grauss (PVV) zijn de bekendste voorbeelden van de niet per-se groene partijen.

Verder is GAS perfect te verbranden zonder afvalstoffen. BioMassa daarin tegen geeft wel degelijk roet en fijnstof. Naast de CO2 die het met zich mee brengt vergroot dit ook de kans op longkanker, COPD en Astma.

Stadswarmte is wat mij betreft een oplossing voor de korte termijn. We moeten dit ongezonde en veel te dure systeem zeker niet willen uitbreiden.

de Politiek en Media maken ons bang voor grote investeringen in de nabije toekomst. Natuurlijk in een Warmtepomp niet voor iedereen de oplossing.

Je hebt voor een warmtepomp nodig:

  • Koopwoning
  • met tuin en dak op de zon
  • afgelost hebben op je hypotheek
  • overwaarde op je hypotheek
  • voldoende inkomen voor verhoging hypotheek
  • of voldoende spaargeld

Dus een warmtepomp is op dit moment niet voor iedereen de oplossing. Maar als het voorstel van de VVD wordt doorgevoerd dan schiet de overheid voor zoveel mogelijk mensen de Warmtepomp en montage voor.

Echter is het wel hopen dat de Rijksoverheid een schappelijker rente rekent dan sommige gemeentes aan hun inwoners rekenen voor bijvoorbeeld een wasmachine of matras.