Je bekijkt nu Fraude moet je aanpakken, maar met Menselijke maat

Fraude moet je aanpakken, maar met Menselijke maat

Het lijkt alweer oud nieuws. De bijstandsgerechtigde die €7000 moet terugbetalen omdat ze boodschappen kreeg. Natuurlijk is mag het niet. De meeste mensen in de Bijstand hebben niet iemand die een paar tientjes boodschappen per week kunnen doneren.

Sorry en ik doe het niet meer

Soms moet sorry zeggen voldoende zijn. Maar de suggestie dat er gefraudeerd wordt omdat er boodschappen van AH in de keukenkastjes liggen lijkt mij waanzin.

Er zijn een aantal redenen voor

Je mag nog altijd zelf kiezen waar je wat koopt. Als iemand in de bijstand Nespresso koffie in huis heeft omdat er af en toe een heel speciaal iemand op bezoek komt en je dan lekkere koffie wil drinken ben je nog geen fraudeur.

Als je naar de AH kan lopen maar de LidL of Aldi te ver weg is om daar zelf te komen dan is AH vrijwel altijd goedkoper.

Uit de Tests van het TV programma Kassa blijkt dat de AH goedkoper is dan de LidL en Aldi. Als je niet voor het TV programma Kassa werkt betaal je bij JUMBO ook de hoofdprijs. AH is zelfs bezig met het goedkoper maken van de Huismerk producten. AH Basic wordt steeds meer door AH vervangen in de schappen. En AH maakt veel reclame voor “Goedkoopjes”

Ook brood van de bakker is meestal geen fraude

Ik heb zelf een Wajong. Ik koop bijna wekelijks bij Deen een Krustie brood. Dat is geen goedkoop brood. Ook niet extreem duur, maar toch 2X zo duur als het goedkoopste brood. Ik vind goedkoop brood niet lekker.

Ik doe wel maar een halve plak kaas op mijn dubbele boterham, en eet meerdere keren per week aardappelen uit zo’n voordeel zak. Zo kan ik dat betalen.

Merk kleding?

Als iemand merkkleding aan heeft hoeft dat ook niet te wijzen op fouten. Er zijn algemeen verkrijgbare merken die qua prijs vergelijkbaar zijn met HEMA, H&M of C&A. Daar betaal je namelijk ook zo €30 voor een trui of vest. Daar kun je ook voor slagen bij Wehkamp, Zalando of Okay , Jeans Centre of Shoeby.

Rolex horloge

Nu komen we bij de suggesties waar je door moet vragen. Hoe komt iemand in de Bijstand aan een Rolex? Het kan natuurlijk dat de uitkeringsgerechtigde die al jaren voor de uitkering had. Of georven van een dierbare.

In zo’n geval zou ik zeggen: “Er zit nu alleen een emotionele waarde aan. Geen economische. Als je het voor meer van ‘zoveel’ verkoopt dan ontvangen we graag bericht”.

Natuurlijk kun je dan vragen of de uitkeringsgerechtigde hem indien die langdurig in de uitkering zit nog af en toe het dure ding wil tonen. Puur als bewijs dat het niet te gelde is gemaakt.

De echte oplossing:

De echte oplossing zit hem wat mij betreft in het overbodig maken van de toeslagen, Bijstand en Wajong. Als de Politiek ballen heeft maken ze ook voor het gemak voor de inwoner de AOW overbodig. Dat kun je doen door het invoeren van een onvoorwaardelijk basisinkomen, de woonhuur passend te maken bij inkomen en huishoudsamenstelling, de zorgpremie met €107 te verlagen & het basispakket uit te breiden met Fysiotherapie, Mensendieck en het behoud van en herstel tot een voor arbeid represetatief gebit. En natuurlijk de Kinderopvang & BSO gratis te maken.

De denktank Basisinkomen denkt, in het voor mij beste plan, aan €600 per huishouden en €635 per persoon. Ik zou deze bedragen graag netto zien.

Tandenborstel controle

Er zijn onderzoeken bekend waar rechercheurs van de SVB onverwachts langskomen om te kijken hoeveel tandenborstels er in je badkamer liggen, hoeveel truien en broeken en of er kleding voor een ander geslacht in je kast liggen.

Dit is natuurlijk ridicuul. Er gaan zelfs geruchten dat wanneer je 2 tandenborstels hebt liggen maar een alleenstaande AOW ontvangt je beide tandenborstels in je mond moet doen en eraan moet likken.

Dit zijn Noord-Koreaanse praktijken. In een Democratie ga je niet zo met je inwoners om.

Daarbij vraag ik mij oprecht af, wat win je er financieel mee om 2X alleenstaande AOW te krijgen met 2 woningen terwijl je samenwoont ontvangt.

Het scheelt €400 per persoon. Lijkt veel. Maar ik betaal zelf €660 woonhuur per maand €300 huurtoeslag. Daar bovenop komt nog Energie, Water Internet, verzekeringen.

Je bent minimaal €500 kwijt aan vaste lasten per maand voor de tweede woning. Dan vergeten we dat er nog extra kosten zijn. Gemeentelijke belasting, Waterschapslasten. Als je bewust fraudeert dan moet je ook elke dag even vers brood met wat kruimels op het aanrecht leggen. Het huis moet er geleefd uitzien. Al die moeite voor maximaal €300 als je de kosten voor het geleefd houden niet meerekent.

Daarbij moet je alles terugbetalen + een boete van hetzelfde bedrag. Ik zou toch kijken naar een andere manier als frauderende bejaarde.

En zoals ik al zei, zou bij een per-ongeluk fraude sorry ik houd mij nu wel aan de regels voldoende moeten zijn. De AH belt immers ook niet meteen 112 als je met zelfscannen een pakje boter vergeet op €40 aan boodschappen.

Eerst intentie dan impact

Fraudepreventie werkt het beste als je eerst kijkt naar de intentie. Iedereen maakt weleens een fout. Daarna naar de impact. Krijgt iemand € 30 aan boodschappen per week maar solliciteert iemand voldoende, is altijd bereikbaar, werkt mee en geeft meteen toe waar de rechercheur naar vraagt?

Dan zou:

Sorry, Ik zal het niet meer doen

Voldoende moeten zijn