Je bekijkt nu DE RENTE MOET OMHOOG
Image by Couleur from Pixabay

DE RENTE MOET OMHOOG

De rente moet omhoog! Dat is een waarheid als een koe. De producenten van ons eten, drinken en verzorgings- & schoonmaakartikelen klagen steen en been dat zij meer kosten hebben aan het produceren en transporteren van onze supermarkt goederen. Deze prijzen berekenen ze door aan de winkeliers, bijvoorbeeld supermarkten of voordeeldrogisterijen. Dit is natuurlijk mega dom van de fabrikanten omdat er door de mega prijsverhogingen van de afgelopen jaren steeds meer duurdere producten vooral in de actie worden gekocht. Zo kopen nog maar weinig mensen koffie of thee, WC papier & schoonmaakmiddelen tegen de reguliere prijs.

De reden dat het transport en de productie duurder wordt komt doordat er door de Covid-19 pandemie gratis geld wordt uitgedeeld aan de economische slachtoffers van de Pandemie. Dit geld wordt door de Nederlandse overheid tegen een negatieve rente geleend. Daarbij is dit vaak geld wat helemaal niet fysiek bestaat. Fictief geld dus. Op de middelbare school heb ik geleerd dat wanneer er geld wordt gemaakt het geld minder waard wordt.

Voorbeeld

Ik heb een trui. Een hele mooie, iedereen wil hem hebben. maar ik heb de enige die ooit gemaakt is. Dan is die trui heel duur. Misschien wel 100 miljoen euro. Laat ik er 1.000.000 maken dan kunnen best wel veel mensen die trui kopen. Omdat ik niet meer de enige ben die hem kan verkopen maar bijvoorbeeld ook Wehkamp en Zalando hebben hem in de webwinkel, dan kost hij misschien nog maar €100.

Als er minder geld bedacht wordt wordt geld dus duurder

Omdat wanneer de vraag gelijk blijft maar het aanbod minder wordt hetgeen je wil duurder is dit de oplossing.

Gratis geld voor iedereen

Zo heet het boek van opinie-onderzoeksjournalist Rutger Bregman. Rutger heeft onderzoek gedaan naar experimenten met een basis inkomen. Een discussie die tegenwoordig zeer relevant is. Het mooie is alleen dat je mensen niet zo zeer meer geld geeft, je veranderd de manier waarop ze het krijgen.

Iedereen heeft recht op een korting op de inkomstenbelasting en op de energiebelasting. Met een hoog inkomen krijg je hetzelfde als met een laag inkomen. Echter krijgt de kleinverdiener ook zorgtoeslag en soms nog kwijtschelding op Gemeentelijke belasting en Waterschapslasten.

Als je dit allemaal samenvoegt in 1 bedrag dat iedereen ongeacht inkomen, geaardheid, ras of IQ dan heb je geen duur toeslagenstelsel nodig. Het uitgekeerde bedrag blijft gelijk.

Denktank basisinkomen heeft berekend dat je ongeveel €600 per huishouden nodig hebt + €635 per persoon. De kinderopvang wordt gratis alleen de huurtoeslag blijft.

Gaan mensen niet minder werken?

Mensen houden over het algemeen van werken. De meeste mensen zullen aldus Bregman evenveel blijven werken. Bregman citeert dat vooral kunstenaars en andere creatieve mensen iets minder zullen gaan werken of hun creativiteit kwijt te kunnen. Ook zal het ouderschap naar verwachting eerlijker verdeeld gaan worden. Je bent immers minder afhankelijk van het hoogste salaris. Omdat beide ouders evenveel tijd met het kind doorbrengen zal de band met beide ouders even goed en hecht zijn.

Nu de rente

Als de rente omhoog gaat dan is er minder fictief aanbod van geld. Omdat de overheid en de telco’s wel rente moeten betalen over hun staatsschuld of toestelvoorschotten zullen de prijzen minder stijgen. Je kan immers niet meer 3 dagen gratis roodstaan waardoor je echt moet wachten op je inkomen voordat je die laptop koopt. De rente op het spaargeld zal omhoog gaan dus zul je minder onnodige Action troep kopen.

Omdat de rente hoger is kost geld meer geld. Daarom zullen bedrijven en overheden minder geld lenen. Hierdoor zal het onnodige aanbod van geld afnemen, wat volgens economen zal resulteren in minder inflatie.

Negatieve inflatie, is dat goed?

Nee zeker niet. Bij Zonnepalen hebben we al 40 jaar deflatie. Steeds betere Zonnepanelen tegen een steeds lagere prijs. Mensen denken hierdoor telkens:

Ik kijk over 2 jaar wel of Zonnepanelen dan de laagste prijs hebben

Zonnepaneel twijfelaar

Hierdoor hebben veel mensen die het kunnen betalen en er een gunstig dak voor hebben nog steeds geen Zonnepanelen. Helaas want het terugverdienen wordt als je ze u koopt toch flink lastiger. Zeker als je overdag niet thuis bent en ‘s nachts slaapt. Nu mag je salderen.

Wat is Salderen?

Salderen betekent dat je wat je teruglevert tegen precies hetzelfde tarief als wanneer je gebruikt. Ook de Energiebelasting krijg je terug. Dus als je overdag werkt en ‘s nachts de droger aan hebt staan, ‘s avonds als het donker is kook op je inductiefornuis kost het je niks extra’s ten opzicht van het gebruiken van je eigen stroom.

In 2023 gaat dit helaas veranderen. Je betaald gewoon de marktprijs inclusief BTW en Energiebelasting. Bij terugleveren krijg je de netto prijs inclusief BTW terug waardoor je bij afname een flink hoger tarief betaald.

Zijn Zonnepanelen dan volslagen zinloos straks?

Nee, als je op de vrije dag voor 5 dagen kookt op een tijd dat je zonnepanelen stroom opwekken, overdag je was doet, de vaatwasser draait en je accu’s en auto’s oplaadt is het geen enkel probleem.

Maar helaas zijn mensen overdag vaak niet thuis, en is de electrische auto al helemaal niet leeg als je overdag thuis bent. Je wil immers wel dat je auto stroom heeft mocht je ‘s nachts naar het ziekenhuis, dierenarts of iemand in nood moet. Dus de auto een nacht leeg laten zijn en de volgende ochtend onder stroom? Niet handig.

Deflatie of inflatie?

Een kleine inflatie is dus wel degelijk goed. Ook omdat de mensen die bijvoorbeeld onze nootjes of koffiebessen plukken in Brazilië willen ook onze welvaartsstandaard.

In de documentaire “de Prijsvechter, zie knop hierboven, wordt gesteld dat in de fabriekslanden de middenklasse groeit terwijl wij al decennia niet tot weinig inkomen erbij hebben gekregen. Daarom hebben wij winkels als Action nodig.

In de documentaire “Het geheim van de HEMA” uit 2014 wordt door de CEO van “We Fashion” in CHINA dat Chinezen graag iets duurs willen kopen omdat ze anders de kwaliteit niet vertrouwen.

Liegende Supermarkten

Ik begon deze blog met de prijzen in de Supermarkten. De CEO van VOMAR beweert dat ze de prijzen niet verhogen. Brood zou nooit duurder zijn geworden. de CEO beweert dat VOMAR 6 cent minder marge pakt op een brood dan ze willen. Even voor de duidelijkheid: Het Spelt Batard was begin dit jaar €1,49. Nu €1,69. Deze meneer liegt dus dat hij barst. Ook merk ik dat ik tegenwoordig na mijn week boodschappen slechts €15 over heb. de weekboodschappen kosten € 35. Dan heb ik nog geen lekkernijen zoals frisdrank en de Tony’s Pepernoot reep die ik vorig jaar zo lekker vond zal ik dit jaar flink minder vaak kopen. Want, je vergeet ook weleens iets mee te nemen. Dan kan de €3 voor de Pepernoot reep er zeker niet meer vanaf