Je bekijkt nu De onZiN en absurditeit van Zorg in Natura

De onZiN en absurditeit van Zorg in Natura

De overheid is er dol op. Maar waarom? Het systeem van Zorg in Natura (ZiN) is namelijk zeer fraude gevoelig.

Waar Media groot koppen op het moment er weer een kleine vis is gevangen die met een PGB’tje van vijf duizend euro gefraudeerd heeft. Begrijp mij niet verkeerd. Die vijf duizend euro is vijf duizend euro teveel wat niet goed wordt besteed.

Echter geven wij volgend jaar 100 miljard euro uit aan de zorg. Dat is echt serieus veel geld. Er gaat slechts minder dan twee miljard euro naar PGB’s. Uit grondig onderzoek blijkt dat alle PGB fraude in beeld is, en dat dit percentage al jaren stabiel op 0,5 % ligt. Dat is een half procent van twee procent. Alsnog is het natuurlijk een monster bedrag wat niet correct wordt besteedt.

Maar dat betekent dus dat er 98 miljard of meer rechtstreeks naar de zorgverlener wordt overgemaakt.

Zorgvragers hebben vaak geen inzicht in de kosten en de betaalde bedragen. Een huisarts kost ongeveer €10 voor een consult van gemiddeld 10 minuten. Mijn huisarts schrijft bij 11 minuten dus een dubbel consult. Terwijl volgens de website van de Nederlandse Zorg autoriteit een consult van een tientje maximaal twintig minuten duurt. Veel zorgvragers hebben het niet door maar mijn huisarts fraudeert in feite.

Weet jij wat je bezoek aan de orthopedisch chirurg mag kosten? Wordt er een ruggenprik gefactureerd of narcose? Dat weet je niet omdat er 1X per jaar wordt gefactureerd. Een totale prijs met een DBC nummer.

Een beetje alsof je na een gezellige avond een bonnetje krijgt met alleen het factuurnummer en het te betalen bedrag. En oh ja, 5 Wilhelmina pepermunt.

Zo zag ik bij het Max Programma de Zorg waakhond een verpleegtehuis dag zorgvragers €3500 huur per maand vraagt, en ook nog €900 per week declareert bij het Zorgkantoor. Dan krijgen ze ruim €7000 per maand per zorgvrager. De partner van de zorgvrager werd ook vriendelijk doch dringend verzocht om een zorgplan te tekenen.

Mijn bulkaanbieder voor WMO begeleiding rekent per contact vijf minuten extra voor de administratie. Volgens mijn Gemeente (Gemeente Almere) mag dit niet. Omdat ik bij ZiN geen mogelijkheid heb om de facturatie te controleren en betaling tegen te houden hebben ze een dr macht als een soort God.

Daarom ben ik voor afschaffing van Zorg in Natura. Bij PGB controleert de zorgvrager de factuur en bepaald of die betaald kan worden. Is er 1 zorgverlener met constant een grote bek dan ben je zelfs wettelijk verplicht om de betaling aan te houden tot de zorg is verbeterd.

Bij ZiN of een Natura polis wordt de factuur automatisch betaald. Nog makkelijker dan een dat een geretourneerd T-shirt bij Zalando wordt terug betaald. Of te wel, zonder enige controle.

Als mijn CV met onderhouden wordt dan moet ik tekenen dat de monteur aanwezig is geweest. Dat is de optie voor de groep die een PGB niet kan of wil beheren. Daar hoort wel bij dat de zorgvrager deels verantwoordelijk wordt voor fraude. Via welke financieringsvorm dan ook. En altijd de individuele zorgverleners voor minimaal 90%. Ook bij PGB. Werkt de zorgvrager mee aan het onderzoek dan krijgt de zorgverlener een boete van 100% bovenop de schuld. De zorgvrager hoeft niks te betalen als die meewerkt.