Je bekijkt nu Suikertaks en accijns op alcohol voor onze gezondheid? Waarom beprijzen niet werkt!
Bron: Pixabay.com

Suikertaks en accijns op alcohol voor onze gezondheid? Waarom beprijzen niet werkt!

Getting your Trinity Audio player ready...

Sinds een tijdje in de Suikertaks terug in Nederland. Een fles Cola met rood etiket en witte letters zou dus duurder moeten zijn dezelfde fles met zwarte letters, het verschil? In de fles met zwarte letters zit geen suiker. Echter blijkt dat supermarkten de suikertaks voor hen rekening nemen. Terwijl het Light of Zero producten ook al goedkoper zijn in productie dan de variant met suiker.

Bron: AH.nl 28-08-2023

Daarbij is het beprijzen van genoegens niet erg eerlijk. Zo zou een schoonmaker niet iedere dag een gevulde koek bij de NS Kiosk kunnen betalen maar de gene wiens bureau elke dag door diezelfde schoonmaker wordt gepoetst, bijvoorbeeld wel. Is dit eerlijk? Beprijzing heeft inderdaad effect, zo nu lijkt het gewenste effect. Maar is het eerlijk dat ongezond een luxueuzer item wordt dan het nu is?

Wellicht echt buiten de moderne gebaande paden denken

Zou het een idee zijn om distributie bonnen in te voeren voor alle losse suiker, inclusief honing honing en toegevoegde suikers & KiloCalorie houdende dranken? Sinds de jaren 19’70 hebben we geen distributiebonnensysteem in Nederland meer gehad. In voorgaande gevallen ging het om tekorten. Nu zou het als belerend gezien kunnen worden, omdat er geen tekorten zijn. De overheid gaat even bepalen wat je wel en niet mag.

In tijden van wantrouwen richting de democratische instituties zou ik deze vergaande consumptie bemoeienis afraden. Echter is beprijzing ook niet het idee. Je ziet nu, met tabak bijvoorbeeld, dat mensen met een laag inkomen uit arbeid de peuk bijna niet meer kunnen betalen. Eigenlijk is dit een melkkoe…

Accijns is een melkkoe

Vorig jaar juni maakte toenmalig Staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) Bekend dat een pakje sigaretten per 2040 jaar € 40 gaat kosten. Waarom pas over 17 jaar? en niet nu? Dit zal waarschijnlijk, maar zeker weet ik het niet, zijn omdat de overheid de miljarden accijns nodig heeft.

Op NPO3 is een tijdje het onderzoeksjournalistiek programma “de Rekenkamer” uitgezonden, zij hebben ook een uitzending besteedt aan de kosten en baten van de roker. Destijds bleek dat de roker de schatkist netto € 1,5 miljard opleverde. Dit onderzoek dateert uit halverwege vorig decennium. Helaas staat de verifieerbare bron niet meer op NPO start of NPO Plus. Er staan wel andere interessante onderzoeken van dit TV programma op NPO Plus.