Je bekijkt nu Lastige verkoper laat kat je speklapje opeten!

Lastige verkoper laat kat je speklapje opeten!

Een enorme ergenis voor mij zijn die asociale verkopers van energiecontacten, internet abonnementen of kranten. Die staan vaak in winkelcentra, en komen je steeds vaker lastig vallen tijdens het eten of het in bad doen van je spruit.

Waarom komen verkopers vaker aan de deur?

Het lastig vallen via de telefoon wordt verboden, wat voor velen mensen een ergenis is, is dat je tijdens het eten wordt gebeld door een opdringerige verkoper. Die wil je graag een abonnement verkopen en doet alsof je de beste deal van de maand kan krijgen. Mits je nu beslist natuurlijk. Dat mag straks niet meer.

Even door de duidelijkheid, via vergelijkingssites als gaslicht.com krijg je altijd een betere deal om over te stappen

Daarom komen asociale bedrijven met een duurdere en nog intimiderende manier van contracten aansmeren. Even door de duidelijkheid, via vergelijkingssites als gaslicht.com krijg je altijd een betere deal om over te stappen. Dat komt omdat mensen kunnen vergelijken (daarom de term vergelijkingssite) tussen verschillende aanbieders en het huidige contract.

Hij doet zoveel moeite voor mij?

Dat is ook de reden dat de gevraakte aan de deur verkopers het zo goed doen. Kijk bijvoorbeeld naar een merk als Stella E-bikes. Er komt een verkoper speciaal voor jou, neemt de tijd voor je en heeft vele modellen om in je eigen omgeving te proberen bij zich.

Waar je bij de lokale fietsenhandel makkelijk zegt “Ik denk erover na” en waarschijnlijk nog een paar andere winkels bezoekt is dat lastiger als iemand speciaal voor jou bij jou voor de deur staat.

Veel effectiever dus?

Zeker weten. als het koud is zit de verkoper bij sommige mensen in no-time op je bank. Probeer dan nog maar nee te zeggen. Verder is iemand in de ogen kunnen kijken ook effectief. Zeker weten dat de ongenode gast allemaal psychologische argumenten gebruikt om je te laten kopen. En ja, ook de verkoper van energie, internet of kranten heeft de tijd voor jou. Dat komt doordat de maatschappij (een soort winkel) waar de verkoper voor soms wel €100 of meer krijgt voor ieder verkocht contract waarvan de verkoper zelf minimaal €25.

In advertenties van dit soort verkoop maatschappijen wordt je lekker gemaakt met een inkomen tot wel €2000 bruto per maand. Vergelijk dat is met een bijbaan in de supermarkt. Daar verdien je dit in 6 tot 18 maanden.

De oplossingen:

  • Deur verkoop verbieden
  • Inschrijven als je wel verkopers wil
  • Betalen van Leges per adres waar je aan mag bellen

Wat zijn Leges?

Leges is de naam voor administratiekosten die je betaald aan de Overheid, bijvoorbeeld in dit geval een Gemeente. Zo betaal je een bedrag als je een boom in je tuin wil kappen, of voor het aanvragen van een bouwvergunning voor een dakkapel. Maar bijvoorbeeld ook het bedrag dat je betaald voor je paspoort of rijbewijs zijn Leges.

Wat maakt een deur verkoper zo irritant?

deur verkopers zijn vaak verbaal agressief en gaan niet weg op het eerste verzoek. Dat is anders dan bij bijvoorbeeld donateurs werving, collectes of Jehova getuigen die bedanken je op het eerste verzoek voor je tijd en gaan verder. Daarom vind ik persoonlijk dat het verbod of de opt-in niet hoeft te gelden voor de goeden doelen en kerken. Ook vind ik dat een Scoutinggroep of voetbalclub wel mogen verkopen. Om dezelfde reden als goeden doelen en kerken, ze bedanken je op het eerste verzoek voor je tijd en gaan weg.