Je bekijkt nu Je administratie en foto’s kwijt door domme systeembeheerder

Je administratie en foto’s kwijt door domme systeembeheerder

Tech bedrijven hebben een nieuwe manier gevonden om geld aan je te verdienen. Zo kun je bij de meeste cloud diensten “gratis” 2 tot 50 GB krijgen. De kleinste is Dropbox met 2GB gratis, de grootste is Mega met gratis 50 GB.

De meeste diensten bieden gratis 5 GB aan. En het aantal mensen dat een grotere opslag nodig heeft is vrij klein.

Gratis bestaat…NIET

Gratis bestaat niet heb ik altijd geleerd. Alles kost geld, behalve ademhalen. Alhoewel dat ook niet altijd klopt. Mensen met COPD bijvoorbeeld, of CARA.

Als een product zoals bijvoorbeeld de zoekmachine waar je dit artikel vond, of Faceboek gratis is dan moeten ze op een andere manier geld aan je verdienen.

Natuurlijk gaat Google of Apple je geen afpers e-mails sturen omdat er per-ongeluk een naaktfoto is geupload. Oplichters doen dit overigens wel. Betaal dan vooral niet, je vrienden en andere Facebook contacten zitten meestal toch niet op zo’n Dick-Pik te wachten.

Maar goed, je data wordt dus gebruikt om geld te verdienen. Google waar jij je e-mail hebt scant je bijlagen om te zien of er iets in staat, zelfs de teksten worden gescant. Je krijgt advertenties te zien op basis van jou e-mail gedrag.

Zo werkt het ook in de Cloudopslag. Als jij een gratis iCloud’je, Google drive of Dropbox hebt dan wordt jou data geanalyseerd. Zo weten ze precies wanneer jou contract voor je mobiel afloopt, wanneer je ziek bent of werkloos.

En misschien ook wel dingen die jij nog helemaal niet weet. Het kan anders, maar dat is niet Nederlands qua mentaliteit. Maar des temeer qua locatie waar het staat.

Back-up’s

De gratis clouddiensten worden niet ge-back-up’t. Meestal geen probleem tot het fout gaat. Zo heeft in het verleden Lycos dit probleem gehad. En dan denk je Lycos is al 15 weg uit Nederland. Klopt, maar alsnog worden de bestanden van gratis e-mail en cloud diensten niet ge-back-upt.

Voorbeeld

Als je al je bestanden op 1 USB stick hebt staan, maar die gaat kapot of je raakt hem kwijt. Dan ben je de data erop kwijt.

Als je 2 USB sticks hebt die je met elkaar synchroniseert. Dus bestanden op beide USB sticks, na elke wijziging.

Krijg je brand? dan ben je alsnog je data kwijt. Daarom gebruik ik een Cloud. Dan staan bestanden ook buiten mijn huis.

Bijvoorbeeld in Ede of Dronten. Zo’n gebouw heet een Data Centre. Of Data Hotel. En ja, Arjen Lubach had geen goed woord over voor de tech-reuzen. Maar de reden hiervan was juist dat Microsoft in de Wieringermeer data voor Afrika en het Midden Oosten op gaat slaan. Terwijl wij hier niet eens genoeg ruimte hebben voor het bouwen van woningen en deze van stroom te voorzien.

Nederlandse cloud

Stack van TransIP is een Cloud schijf van het Nederlands-Belgische Team.Blue. Een consortium opgericht door Nederlandse TransIP en het Belgische Combell.

Volgens de info tabellen wordt de data 100% in Nederland opgeslagen, niet ge-analysseert, en kun je ook via FTP en WEBDAV inloggen.

Volgens TransIP is het de enige Clouddienst die via zowel Windows, Mac, iPhone (IOS), Android en Linux werkt.

Het enige nadeel is dat het niet werkt met met MS Office of andere Office apps.

Hopen dat er snel een versie van LibreOffice voor Android komt met WebDAV.

Nu heb ik enkele jaren geleden een blog geschreven over de kosten van diverse diensten. Let wel op dat de prijzen nu misschien hoger zijn geworden.

de Prijzen van Stack
Vergelijking met concurrenten

Wie weet welke dienst er tussen GoogleDrive en OneDrive in zitten? En natuurlijk zoekt Trans-IP de beste punten voor de vergelijking uit. Qua gebruiksvriendelijkheid wint Dropbox, qua prijs wint Microsoft OneDrive omdat je voor € 69 per jaar of € 7 per maand ook het Office 365 pakket hebt en 1 TB opslag.

Succes met je keuze.

P.s. Deze site is gehost bij Vimexx, een onderdeel van Team.Blue.

Deze blog is volledig uit eigen beweging geschreven, en is geen vergoeding gegeven, ook geen gratis gebruik van het product Stack.