Je bekijkt nu Kassa item over Klarna was spijkers op laag water zoeken

Kassa item over Klarna was spijkers op laag water zoeken

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Huishoudtips

BNNVARA Kassa had vanavond een item over Klarna waarin beweerd werd dat Klarna fraudegevoelig is.

Wat is Klarna?

Klarna is een Bank uit Scandinavië. Zij zijn in Nederland vooral bekend met de dienst achteraf betalen.

Om achteraf te kunnen betalen moet je een aantal gegevens invullen:

  • Adres, postcode en woonplaats
  • e-mailadres
  • Naam 
  • Geboortedatum

Natuurlijk kan ik iets bestellen en de naam en de geboortedatum van mijn vader doorgeven. Echter heb ik dan wel mijn huisadres doorgegeven op de manier hoe ze het vandaag bij Kassa deden.

Klarna zal dus wanneer mijn vader aangeeft niks besteld te hebben bij het bezorgadres aankloppen om de factuur te innen.

Klarna heeft wel degelijk beveiliging

Toen ik ging verhuizen wilde ik behang kopen. Deze was bij de bouwmarkt niet op voorraad, dus ik wilde online bestellen. Ik was bij mijn nieuwe huis waar ik nog geen WiFi had, en mijn bank had een storing. Ideal kon dus niet. Klarna accepteerde deze factuur niet omdat het adres anders was en mijn mobiele IP adres destijds nog niet bekend was bij Klarna.

Kredietwaardigheid moet je opbouwen

Bol.com klantenservice

Toen ik op mijn oude adres op de WiFi zat kon ik voor €900 via Klarna betalen bij IKEA. Dit kwam doordat het IP adres van mijn WiFi wel bekend was bij Klarna.

Verder werken concurrenten van Klarna als AfterPay en Billink op deze manier.

Bezorgadres of op Pakketpunt

Bij Opgelicht?! Zie je ook geregeld items over pakketfraude. Echter snijden zij een werkelijk bestaand probleem aan. Dit zijn oplichters die iets op bijvoorbeeld jou naam bestellen en ook jou adres opgeven. Zij wachten dan bijvoorbeeld de pakketbezorger bij jou voor de deur op, of sturen het naar een Pakketpunt 100 KM van jou huis. Echter geven zij dan een e-mailadres op wat zij speciaal voor de zwendel hebben aangemaakt.

Per-ongeluk? HoeDan?

Volgens de directeur van de Consumentenbond heeft een medewerker per-ongeluk de contactgegevens van de collega doorgegeven. Hoe kan dit? Waarom wordt het pakket dan wel naar jou huisadres gestuurd?

Bij bijvoorbeeld PayPal kan dit gebeuren als je toegang hebt tot het PayPal account van een ander en de inloggegevens hebt opgeslagen in de wachtwoord kluis. Maar alleen bij kleine bedragen, anders is een SMS controle verplicht.

Als de medewerker op kantoor bij Kassa vaker besteld en de collega die besteld die gegevens invult.

En bij thuiswerken kan ik bijvoorbeeld ook met het E-mailadres van mijn vader of zus bestellen. Op naam van een collega die totaal anders heet. Puur omdat ik altijd op tijd betaald als ik voor Klarna, AfterPay of Billink kies.

Verdienmodel

De achteraf betaalmethoden verdienen net als creditcard maatschappijen geld met het aanbieden van kopers en verkopers bescherming. Ze rekenen dan ook een vast bedrag per betaling+ een percentage. Dit percentage wordt berekend op basis van de klanttevredenheid van de webshop en het assortiment.

Webshops met fraudegevoelige producten betalen een hogere fee. Dit is dan ook de reden dat sommige webwinkels een bijdrage voor de betaalkosten rekenen.