Je bekijkt nu WMO Drama, wat dit voor mij betekent
Image by Steve Buissinne from Pixabay

WMO Drama, wat dit voor mij betekent

Getting your Trinity Audio player ready...

Op 21 november jongstleden heb ik een Blog geschreven over het uitstellen van de WMO herindicaties. Na mijn klacht heb ik halverwege januari een herindicatiegesprek gevoerd met 2 WMO consulenten. Dit keukentafelgesprek was de directe aanleiding voor de raadsvragen van Gemeenteraadslid Esther Hagelaar.

Het keukentafelgesprek verliep op het eerste gezicht soepel. WMO Consulent 1 heeft mij dezelfde dag enorm veel stress veroorzaakt, ze benoemde dat er een systeem wordt gebruikt om het aantal minuten WMO zorg te bepalen. Aldus ambtenaar 4 was dit niet het geval.

Een systeem wekt toeslagenschandaal gedachten op

‘s avonds heb ik 1 ge-e-mailt met vragen over hoe het algoritme werkt, de e-mail werd beantwoord door 4. 4 gaf aan dat er geen algoritme wordt gebruikt en dat WMO consulenten zelf moeten bepalen hoeveel uren nodig zijn. Ik heb sindsdien veel contact met 4. Er is wel een lijst ofwel “urenhandreiking” met een universiteit in ontwikkeling. Echter moet deze niet als bepalend worden gebruikt.

Na het bepalen van de uren, denkwerk, door de WMO consulent moet hen kijken of de lijst klopt met wat er is bepaald. De lijst dient absoluut niet om het maatwerk van de WMO consulent te controleren, in tegendeel.

Er is dus een procedurefout gemaakt

Zoals je hierboven leest heeft Gemeente Raadslid Esther Hagelaar raadsvragen gesteld aan Wethouder Jesse Luiendijk. Er moet gekeken worden bij welke zorgvragers deze procedurefout is gemaakt en hoe dit te herstellen.

Mijn indicaties zijn inmiddels verlengd tot met juli dit jaar. Mijn vertrouwen in de Gemeente is natuurlijk niet hersteld. De vaste lezers van mijn blog weten dat er veel onberekenbaarheden zijn voorgevallen vanuit de WMO van de Gemeente Almere.

Gesprek met Manager

Op maandag 13 maart mocht ik op het Stadhuis in gesprek met 4 en Team Manager 3. Allereerst wil ik nog even benoemen dat mijn uren drastisch werden verminderd, zonder onderbouwing. Bij het Herindicatiegesprek was ook WMO Consulent 2 aanwezig, die mij inmiddels heeft verplicht iedere 4 maanden opnieuw koffie met haar te drinken.

De Manager, 3, gaf aan dat mijn klacht gegrond is. Er is niet goed gecommuniceerd en ze is blij dat ik door ben blijven gaan over “dat lijstje”. Ze las ook in mijn klacht, wat 3 benoemde, dat er al veel is gebeurd tussen de Gemeente Almere WMO & mij. Of mijn vertrouwen ooit nog hersteld word? Ik durf het niet te zeggen.

Ik heb aangegeven voor 30 jaar of langer geïndiceerd te willen worden.

3 gaf op haar beurt aan dat het 4 maandelijkse bewijzen dat ik nog steeds Autisme heb niet verplicht is, dit moet altijd in goed overleg. Mijn Persoonlijk begeleider, 5, gaf aan dat het bewijzen voor iemand met Autisme, dat diegene nog steeds niet genezen is van de Autisme, veel stress oplevert.

Beseffen hoe er naar je gekeken wordt

Hoe de WMO consulenten over mij denken en praten weet ik niet. Ik heb van 4 gehoord dar sommige “wel blij zijn” dat “het lijstje” niet verplicht blijkt. Echter vraag ik mij wel af of WMO consulenten voldoende beseffen hoe zorgvragers de regenboog uitpoepen voor de WMO consulent komt.

Ik weet dat 4 deze blog vol interesse gaat lezen. Wellicht is het een idee om in op een trainings-team-dag te bespreken of WMO consulenten voldoende beseffen hoe mensen opzien tegen de gesprekken met de WMO consulenten. Het voelt voor mij altijd als een Recherche verhoor waarna besloten wordt of ik de komende periode gelukkig mag zijn.

Als de herindicatie dichterbij komt raak ik altijd zo van de leg raak dat ik voor de WMO consulenten bewoordingen gebruik die ik niet in het openbaar zal benoemen. Puur om ze niet te kwetsen.

WMO consulenten hebben macht, dit moeten ze beseffen en hier altijd naar eer en geweten mee om gaan.