Hoe ver kun je gaan voor een hoogst mogelijke vaccinatiegraad

Het vaccineren gaat lekker. Ik krijg dit bijna niet getypt, een compliment geven aan Mark & Hugo kost mij vel moeite. Zeker na al dat lakse geprut van die 2. En wat natuurlijk zeer verstandig is gebleken is om iedereen zo snel als mogelijk de tweede vaccinatie te geven. Zo hebben we in een aantal provincies weer code oranje op de Covid-19 kaart van de EU.

De vaccinatie graad is hoog, zeer hoog, ondanks er geen drang of dwang was

In Nederland kennen we geen vaccinatieplicht. Dat mag niet volgens onze grondwet. Toch stevenen we af op een vaccinatiegraad van bijna 90%. Fantastisch nieuws. En natuurlijk zijn er mensen die om wat voor reden dan ook geen Covid-19 vaccin willen. Er loopt een onderzoek van de EMA naar verstoorde menstruatie cyclus. Terecht dat alles wat eventueel door het vaccin veroorzaakt kan worden wordt onderzocht.

Wel wil ik graag melden dat alle secundaire ziektebeelden van een hoofdziektebeeld ook in minder sterke mate door het vaccin veroorzaakt kan worden.

Zo heb ik last gehad van spierpijn gedurende week na de tweede vaccinatie, tevens had ik wat last van milde smaakuitval. De koffie smaakte een week of 2 a 3 minder lekker. Eigenlijk waren dit mijn enige bijwerkingen.

Zo kan het ook het geval zijn dat bij iemand van de vrouwelijke sekse de menstruatie tijdelijk verstoord wordt. Dit gebeurd namelijk ook vaak bij Covid-19 patiënten. Na een tijdje hersteld zich dit meestal weer. Dit is overigens wel de reden dat veel mensen van de vrouwelijke sekse zich vooralsnog niet laten vaccineren. Daarom roep ik Mark & Hugo op om mensen bijvoorbeeld over 2 of 5 jaar alsnog de kans te geven gevaccineerd te worden.

Vaccineren is sociaal

Het vaccineren doe je natuurlijk in de eerste plaats voor jezelf. Er zijn echter ook mensen die allergisch zijn voor een bestandsdeeldeel van de diverse vaccins, maar ook mensen met een verzwakt immuunsysteem. Om voor deze mensen te beschermen is de hoogst mogelijke vaccinatiegraad nodig.

Drang & Dwang?!

Mark & Hugo willen graag dat mensen die geen Covid-19 vaccins geaccepteerd hebben moeten gaan betalen voor de testen voor toegang testen. Mijn eerste gedachte was: DOEN!

Echter ben ik ook bang dat mensen met een laag inkomen dan drang of zelfs dwang voelen om zich te laten vaccineren. Ook al is het maar € 20. De schoonmaker van onze treinen met een gezin kan € 20 minder makkelijk ophoesten dan de directeur van een bank. Dit is ethisch dilemma 1.

De anderen zijn:

Mensen die ziek zijn en door allergie of een te zwak immuun systeem geen vaccinatie kunnen krijgen, moeten die ook betalen voor een test?

Geen longarts tekende het mondkapje verzuimdiploma

Longartsen waren duidelijk: Met een mondkapje neemt je bloedsaturatie niet af. een zuurstof tekort zal je dus niet krijgen. Je ademd door een stukje stof of papier heen, dat zit natuurlijk niet lekker als je astma of COPD hebt. “Een autogordel zit ook niet lekker” aldus een Longarts van het AUMC in het Parool. Duidelijk.

Testen voor toegang

Testen voor toegang is op de korte termijn logisch. Maar niet houdbaar op de lange termijm. Anders kan een kleine groep stelselmatig uitgesloten van dagjes uit of concerten. Het virus gaat nooit meer weg. Daar zullen we mee moeten leren leven.

Handen geven zal ik niet zo snel meer doen met voorstellen. De 3 zoenen van oudere mannen voor de stagiaire van 21 komt hopelijk ook niet meer terug. Toch zullen we weer volledig open moeten. We moeten afwegingen maken:

Keuzes

Hoeveel beperking in het bruto binnenlands geluk mogen kwetsbare mensen ons kosten? Deze vraag is meteen een ethische. In de eerste golf werd meteen alle reguliere zorg afgeschaald. In de tweede & derde golf werd door Mark & Hugo duidelijk gezegd dat de zorg bij kwetsbare mensen thuis door moet gaan. De eerste golf zal nog jaren gevolgen hebben in de GGZ.

Maar ook wat mogen de beperkingen ons in financiële zin kosten. Dit is altijd een dilemma in de zorg. Mag een nieuwe chemo die het leven een paar maanden tot enkele jaren rekt € 2 miljoen per patiënt per jaar kosten? Ieder weldenkend mens zegt dan: “Nee!”. Maar de SP verstoord keer op keer de contract onderhandelingen van het Ministerie van Volksgezondheid, welzijn & sport.

Zorg en beperkende Corona maatregelen kosten geld. Dat kunnen we niet ontkennen. De overheid heeft in een democratie vele taken, bijvoorbeeld onderwijs, zorg, uitkeringen voor werklozen en langdurig arbeidsongeschikten, het aanleggen van (spoor)wegen, Politie, Defensie en veel meer.

De overheid kan niet zomaar zeggen we stoppen met Defensie want dan is Poetin hier zo de baas. Russische Defensievliegtuigen vliegen al geregeld op volle vaart op het Nederlands luchtruim af. Dus defensie is geen rechtse hobby, maar nodig om onze democratie te beschermen.

Terug naar de ongepaste vergelijking

Willen we mensen die zich niet laten vaccineren institutioneel buitensluiten? NEE, natuurlijk niet. En het testen zal op den duur stoppen. We moeten leren leven met het virus. In de grondwet staat de lichamelijk integriteit. Wat mij betreft is de grondwet absoluut tenzij er een acuut gevaar is. Een acuut gevaar is er wanneer iemand moord, zichzelf schade lijkt te berokkenen of als de dijken breken. Maar dat is op dit moment zeker niet het geval. Er is dus geen reden om mensen institutioneel buiten te sluiten of vaccinatie te verplichten.

De nieuwe variant is wel een punt van zorg. Daar werkt nog geen enkel vaccin tegen.

Update 23 september 2021

FvD begint te radicaliseren. Zij spreken van Medische apartheid omdat er nu een QR code wordt gevraagd. Dit bestrijd ik, Ik zal wat duiding geve wat ik bedoelde met de uitsluiting van groepen

Wanneer sluit je een niet gevaccineerde uit

Wanneer je moet betalen voor een negatieve test of wanneer deze te ver van huis is. In vee gevallen is de test straat echt te ver weg. Zo heeft Almere 1 GGD testlocatie. Het ziet er echt mooi uit. Toen ik mij ondanks mijn vaccinatie een maand geleden moest laten testen zocht ik even mijn Corona Check app, grapje natuurlijk. Ik moet zo’n 7 KM enkele reis fietsen. Voor mij is dat geen enkel probleem. Echter wanneer je geen gemotoriseerd voertuig in je huishouden hebt en geen 10 KM op een dag kan fietsen heb je een probleem.

Ook wanneer je gevaccineerd bent en klachten hebt. Ook gevaccineerde mensen moeten zich tot minimaal 20 november laten testen bij klachten.

Het tweede punt is kostendruk. Zoals ik hieronder al schreef is een rekening niet sociaal. Mensen met een klein inkomen worden dan eigenlijk verplicht zich te laten vaccineren.

Geweldig natuurlijk dat mensen zich nu opeens wel laten vaccineren

Wouter

Natuurlijk wil ik het liefst 100 % vaccinatiegraad. Dat is wel onmogelijk. Zelfs bij een vaccinatieplicht is dit onhaalbaar. Er zijn namelijk altijd mensen die allergisch zijn. Daarbij mag een vaccinatieplicht alleen bij ultieme nood.

Moeten gevaccineerden voorrang krijgen op de IC en met hun reguliere klachten?

Natuurlijk zegt bijna 80 % van de 84 % gevaccineerden “JA!“. Dit is echter wel een ethische vraag die door de ethische commissies van de universiteiten in Nederland, eigenlijk de hele EU, gesteld moet worden en beantwoord.

Ik zou natuurlijk graag willen dan iemand met kanker voorrang krijgt op de mensen die niet gevaccineerd zijn. De vaccins zijn veilig. In een heel jaar toedienen waarvan tot oktober 2020 testen en sindsdien weten we gewoon dat het veilig is.

En ja, contra indicaties van Sars-Cov2 kunnen zelden voorkomende bijwerkingen zijn. Maar als je zonder vaccin Covid-19 krijgt is bij milde klachten de kans op long-covid 23 % en bij IC opnamen heb je 30 % kans op trombose. Long-Covid komt bij geen van de 4 vaccins voor. Trombose enkele op de 1 miljoen bij Jansen en AstraZeneca.

De kans dat je aan Covid-19 overleed in 2020 was 1 op 117. de kans op een ernstige vaccin bijwerking 9 op 25-miljoen.

update 02 oktober 2021

Feit blijft dat de zorg overspoeld is. Niet vaccineren is voor de meeste mensen een keuze. Willen we opnieuw orthopedie uitstellen omdat mensen weigeren een veilig vaccin te nemen?

Wil jij als niet gevaccineerde de planbare zorg uitstellen omdat jij op de IC komt? Wil jij de Burn-Out van de verpleegkundige op je geweten hebben?