Je bekijkt nu Waarom zo lang wachten op periodeafrekening water en energie
Image by Henryk Niestrój from Pixabay

Waarom zo lang wachten op periodeafrekening water en energie

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Huishoudtips

Al jaren verbaas ik mij erover, energiebedrijven en watermaatschappij Vitens wachten soms wel 6 weken met het verzenden van de jaar- of eindafrekening. Het maken van de factuur gaat immers automatisch. Bij energiebedrijven kun je nog stellen dat dit moet omdat klanten tot 8 weken na incasso deze kunnen storneren.

Waterbedrijf Vitens maakt het wel heel bond. Op 10 augustus kreeg ik een e-mail om de meterstanden door te geven. Meteen gedaan, volgens de bevestiging krijg ik pas op 22 september de jaarrekening. 1 Dag te laat dus. Namelijk 6 weken en 1 dag. Volgens de wet moet dit binnen 6 weken zijn.

Vitens houdt blijkbaar van langzaam werken

Ondanks het maken van de jaarrekening slechts enkele minuten hoeft te duren nadat je de meterstanden heb ingevoerd doen ze alsof je ingepland wordt om de jaarrekening te maken. Ze berekenen € 45 aan vastrecht. Voor dit bedrag moet het waternet met het beste drinkwater ter Wereld onderhouden worden, de website en administratie gedaan worden. Alsmede de klant contacten. Voor dit bedrag kun je simpelweg geen correcte jaarrekening met de hand opstellen.

Computers maken geen fouten

Computers maken geen fouten. Mensen die de informatie invoeren echter wel. Daarom zou het natuurlijk mega dom zijn om de facturen door mensen per persoon op te laten stellen. Ook het checken van de betaalstatus zou niet door mensen gedaan hoeven worden.

Snel de afrekening is fijner, makkelijker en goedkoper

Wouter