Je bekijkt nu RTL Nederland schendt AVG alsof het niks is
Image by Vidmir Raic from Pixabay

RTL Nederland schendt AVG alsof het niks is

Gisteravond zag ik een commercial op Facebook van het product Videoland. Ik dacht hier staat “Overspel” op en die serie wil ik toch nog eens zien. Ook maakte ze reclame met een film of serie waarvan ik even dacht oh, spannend maar nu van denk welke Psychopaat heeft dit bedacht. Dit programma heet “de Sterfshow” een “spelprogramma” waar de verliezer geliquideerd wordt.

Dit lijkt een beetje op een format waar John de Mol ooit mee kwam: 10 mensen springen met een parachute uit een vliegtuig. “Er gaat er maar 1 open.” Kom je levend en ongedeerd beneden dan win je 1 miljoen euro. de Mol gaf destijds aan dat adverteerders zich niet willen associëren met dit soort programma’s. “De Sterfshow” dan ook drama en geen echt spelformat.

Ik meldde mij gisteravond aan maar…

Ik moest wel heel veel gegevens invoeren om überhaupt 1 cent voor de eerste 2 weken te mogen betalen. Er is maar 1 gegeven wat logisch was, te weten mijn e-mailadres. Hier hoort natuurlijk een wachtwoord bij. Maar ook achternaam én volledige geboortedatum. De laatste 2 lijken mij totaal overbodig.

Waarom zijn achternaam en volledige geboortedatum overbodig?

Ik ben op dit moment 34. Dit betekend dat ik niet in dit levensjaar de kans heb een bepaald programma wel of niet te mogen zien of mij ergens mag aanmelden. Aanmelden mag van vanaf je 16de verjaardag, dat mag ik dus ook al meer dan de helft van mijn leven. Toch wil RTL ook mijn geboortemaand en -dag weten.

Volgens de AVG mag je alleen gegevens vragen die nodig zijn voor het leveren van je product of dienst. In mijn geval met mijn 34 jaar is het verplichte van het doorgeven van mijn geboortemaand en -dag niet nodig, dus illegaal. Simpel, zo staat het namelijk in de AVG.

Zelfs bij Facebook hoef je alleen je naam in te vullen, wat al discutabel is conform de AVG. Ze mogen je namelijk, als niet overheid of zijnde mijn financiële dienstverlener, mij niet verplichten om mijn werkelijke naam te gebruiken. Anders is dat natuurlijk voor PayPal die een Luxemburgse bankvergunning heeft.

Achternamen hoeven ze alleen in de boekhouding te bewaren

Natuurlijk moet je iedere maand betalen voor Videoland. Daardoor komen ze je werkelijke achternaam natuurlijk te weten. Echter is dit uitsluitend voor de boekhoudverplichting, zoals die geldt in een democratie. Dus de support hoeft mij niet met mijn werkelijke naam aan te spreken wanneer zij dit in mijn e-mail adres zien staan, of als afzender.

RTLXL gate

RTLXL gaat nog een stapje verder, zij bieden de RTL TV content een bepaalde tijd gratis aan. Toch moet je je registreren. Waarom? Het inloggen is namelijk geen betaalmuur zoals je dat bij kranten of bijvoorbeeld “de Correspondent” of “Follow the Money” ziet.

Daarbij heb ik ook gehoord dat wanneer je een incognito venster opent je onbeperkt betaalde content van bijvoorbeeld het AD, Trouw of Volkskrant kan lezen. Dit is natuurlijk weer het andere uiterste. Hier zou je om de business te beschermen opzich wel het IP adres op mogen slaan. Zoals RTL waarschijnlijk wanneer, ik mij met een ander e-mail adres aanmeld en de 1 cent opnieuw vanaf hetzelfde IBAN betaal, Videoland niet nogmaals 2 weken voor 1 cent aanbiedt.

Ook heb ik een productklacht

Bij het abonnement voor 1 scherm kun je niet naar Chromacast casten. Terwijl je ook met 1 scherm meer betaald dan met NPO plus voor 2 schermen. Bij NPO kun je ook in de gratis app, zonder inloggen, via Chromecast kijken naar content. Bij het gratis product in NPO start heb je niet alle content en is de beeldkwaliteit flink lager. Ook staan de trackingcookies, zelfs bij de gratis app zonder inloggen, standaard uit.