Je bekijkt nu Huurders de dupe van energietransitie
Image by ri from Pixabay

Huurders de dupe van energietransitie

Erik, Mark en Carola, of te wel het EMC trio, zijn het erover eens. We moeten volledig van het gas af. Daarom wordt de belasting op gas ieder jaar exorbitant verhoogd. Mooie prikkel zou je zeggen, maar hoe zit het met de groep huurders?

Huurders rijtjeshuizen

Deze huurders kunnen mits ze willen en vooral kunnen investeren best wel behoorlijk besparen op het gas verbruik. Mits je natuurlijk niet onderaan de wachtlijst bij je netbeheerder komt.

Zo kun je een aantal extra groepen laten aansluiten om op inductie te koken en zonnepanelen plaatsen. Wel heb je hiervoor uiteraard toestemming van je verhuurder nodig. En of deze toestemming geeft durf ik niet te zeggen.

Zaken als spouwmuur isolatie kunnen eigenlijk niet in een huurwoning. De pur isolatie die goedkoop en binnen 1 dag klaar is brandgevaarlijk. Ik vermoed dat je verhuurder je buren daar niet mee wil opzadelen.

Verder kun je in een huurwoning vrij weinig doen. En wat je kunt doen in een appartement is nog veel beperkter

Huur appartement

In een huur appartement ben je echt de sjaak wanneer je complex slecht geïsoleerd is. Zeker met een gezin met kinderen zal je dan veel gas verbruiken.

Het isoleren kan namelijk echt niet. En heeft ook geen zin.

Wanneer je de kookgroep wil laten aanleggen en je woning heeft deze niet zonder aansluiting achter je groepenkast, dan heb je iedereen die in je flat recht beneden jou woont nodig. Dus op de begane grond is het makkelijk, hoe meer appartementen recht onder jou hoe moeilijker het wordt.

Om over zonnepanelen nog maar te spreken. Het dak deel je immers met al je buren. En je mag er niet op. Bij een huur rijtjeshuis mag je er waarschijnlijk ook niet zonder toestemming van je verhuurder op, maar toestemming is net wat makkelijker.

Op veel huurcomplexen liggen wel zonnepanelen

Deze zonnepanelen worden gebruikt om de servicekosten te verlagen. Bijvoorbeeld omdat er een lift zit die veel wordt gebruikt. Maak je weinig gebruik van de lift dan betaal je wel voor de rest die de lift veel gebruikt. Het is dan veel interessanter wanneer je als zuinige stroomverbruiker bijvoorbeeld 2 zonnepanelen toegewezen krijgt die aangesloten is op je stroommeter.

Wat is het probleem?

De gasrekening gaat ieder jaar omhoog. De belasting op aardgas wordt ieder jaar flink verhoogd. Huurders van woningen hebben dus het nakijken. Wij betalen immers de gasrekening. Hetniet hoeven investeren levert de verhuurder een mooie besparing op. Er zijn immers te weinig huurwoningen, dus de huurprijzen zullen er nauwelijks onder lijden.

Hoe los je dit probleem op?

Je schaft de verhuurdersheffing op huurinkomsten af, je voert een belasting op gasverbruik voor verhuurders in. Dus een deel van de belasting van de gebruiker verplaats je dus naar de huizeneigenaar. Het het energiezuinig maken van woningen duurt natuurlijk jaren.

Niet per-se omdat het geld een probleem is, maar de handen zij het probleem. Het kost veel tijd om de woningen te isoleren, tevens zijn er te weinig vakmensen.