Vanmiddag zag ik een advertentie van een bedrijf dat blijkbaar ledlampen verkoopt. Ik keek even bij de reacties. 1 van de mensen die een reactie achter lieten heeft zich naar mijn idee een beetje in de luren laten leggen. Natuurlijk moeten fabrikanten en winkeliers eerlijk zijn over wat je kan en mag verwachten.
Echter zal in Nederland een Rechter van een consument verwachten dat deze zelf onderzoek doet. Een simpele zoekterm op Google brengt je bij de consumentenbond.
De Philips ledlamp casus
Persoon Q heeft ledlampen gekocht met een verbruik van 6,2 watt. Q is verteld dat dit gelijk staat aan een gloeilamp met een verbruik van 80 watt. Op de doos van de ledlamp staat een lichtopbrengst 575 Lumen / of te wel 92 lumen per watt. Dit ronden we voor het gemak af op 90 lumen per watt, Bij een besparing van 90 % op het stroomverbruik, waar volop mee wordt geadverteerd zou een gloeilamp 9 lumen per watt aan lichtopbrengst hebben.
Een gloeilamp met een lichtopbrengst van 575 lumen is aldus de Consumentenbond vergelijkbaar met een gloeilamp met een verbruik van 50 watt. Voor een 80 watt verbruikende gloeilamp heb je om en nabij de 1000 lumen nodig. Ik heb in mijn woonkamer 1055 lumen met een stroomverbruik van10,5 watt per uur.
Dat 6,2 watt verbruik bij Led 575 lumen lichtopbrengst bied is zeer geloofwaardig. Echter mag Philips niet beweren dat deze lamp een lichtopbrengst van een 80 watt verbruikende gloeilamp heeft. Dat is niet netjes en geeft mensen een naar gevoel. Misschien niet in eerste instantie maar wel na verloop van tijd.
Als Q oprecht blij is met de ledlampen omdat Q bijvoorbeeld lampen nooit op volvermogen aanzet, het zijn immers dimbare lampen, is er natuurlijk niks aan de hand. Voor mij zou dit echter wel zeer storend zijn, ik zou hier zeker een rot gevoel aan over houden.
Bij een gloeilamp met een lichtoprengst van 575 lumen zou je met 26 cent per KwH en een gemiddelde brandurennorm van 4 uur per dag, 360 dagen per jaar op €15 per jaar uitkomen.
Met de ledlamp van de foto betaal je met de bovengenoemde stroomprijs € 9 per jaar voor 4 branduren per dag, 360 dagen per jaar duurt het met Philips exclusief verzendkosten precies 1 jaar voor je de aanschafwaarde hebt terugverdiend.
De meeste ledlampen hebben tegenwoordig een gemiddelde levensduur van 18 tot 30 maanden. Philips kopen doe je dus niet als besparing, uitsluitend omdat IKEA of Kruidvat niet heeft wat je nodig hebt. Bij LidL kun je vaak ook goed slagen, zelfs inclusief verzendkosten ben je goedkoper uit bij LidL omdat de Multi pakken qua prijs vergelijkbaar zijn met 1 Philipslamp.
Deze blog is grotendeels informatie, de prijsstelling is objectief berekend. De duiding van het nut van Philips-lampen is mijn mening. Deze Blog heeft geen sponsor. Het kopen bij welk bedrijf dan ook is volledig voor eigen rekening en risico.
Wouter
Pingback: Lumen, Candela & Lux, Wat is het verschil eigenlijk? – WouterAleman.NL :: Wouter Aleman
Pingback: Ledverlichting omrekenen naar verbruik gloeilamp, zo 2012 – WouterAleman.NL :: Wouter Aleman