Je bekijkt nu Begeleider met ervaringsdeskundigheid is geen pré
bron: HTTPS://PixaBay.COM

Begeleider met ervaringsdeskundigheid is geen pré

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Zorg
Getting your Trinity Audio player ready...

Wellicht ben ik wat apart in mijn mening over begeleiders met ervaringsdeskundigheid. Ik ben hier zeker geen grote voorstander van, niet omdat ik vind dat het niet mag, ik vind het er persoonlijk vaak te dik bovenop liggen. Het creëren van een veilige situatie waar ik alleen ben met “uitgesproken” ervaringsdeskundigen lukt mij niet zo erg.

Veel aanbieders in de GGZ zijn Pro-uitgesproken-eraringsdeskundigheid. Dit vind ik zelf heel raar, een begeleider moet vooral een goede begeleider zijn en niet de baan krijgen omdat die Autisme, AD(H)D heeft of weleens een Psychose had. Begrijp mij zeker niet verkeerd, in sommige gevallen kan tijdelijke ondersteuning van iemand die doormaakte wat jij nu doormaakt geweldig zijn. Echter hoeft dit niet voor iedereen of op de lange termijn te werken.

Stoornis bij Stoornis

Het CPB heeft jaren geleden in een onderzoek naar beschermd voor mensen met Autisme gedaan, door migraties staat deze niet meer online, of is niet meer geïndexeerd. Uit dit onderzoek bleek dat het samenwonen met mensen met bijvoorbeeld persoonlijkheidsstoornissen voor een onveilig gevoel zorgen bij mensen met Autisme. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis kunnen voor mensen met Autisme onberekenbaar zijn.

Zo moet je dus ook iemand met Autisme geen begeleiding laten krijgen van iemand met bijvoorbeeld Borderline of Schizofrenie.

Ik heb zelf ook een hele goede ervaring gehad

In 2017 kreeg ik een begeleider, L noem ik haar. Het klikte direct. Ze was flexibel, begreep mij goed en was niet op haar mondje gevallen. Pas toen ik mij veilig bij haar voelde vertelde ze dat ze ADD heeft, en dat ze zich herkende in mijn slaapproblematiek.

Door de ADD kon ze heel goed met mij van onderwerp naar onderwerp switchen. Dat was hel fijn. Geen kwaad woord over L, ze werkt nog steeds bij mijn Zorgaanbieder, ondanks ze mij maar enkele maanden heeft begeleid behoord deze lieve dame tot mijn Favoriete aller tijden. Tijdens Corona heeft L mij ook goed telefonisch geholpen, wat erg fijn was.

Matchen is belangrijk

Het belangrijkste bij een begeleider is, zoals ik al schreef in alinea 2, dat een begeleider vooral een goede begeleider is. Daarna komt pas dat ze aardig moeten zijn. Lief zijn komt op de derde plaats. L had alle 3 de eigenschappen. Door dat ze ADD heeft, wat ik niet heb maar door mijn Autisme ben ik wel uitwijderig, kon ze mee praten met mijn geswitch. Omdat ze weet wat het is om een nacht geen oog dicht te doen begreep ze wat ik doormaak.

De onzin van vacatures voor ervaringsdeskundigheid

Ik vind pasta lekker, Pizza geniet ik echt van. Toch wordt ik niet aangenomen bij een Pizzeria als kok. Ik kan best aardig koken, maar niet op horeca kwaliteit.

Ik ben zelf, vind ik, heel aardig, ik hoor weleens dat ik lief ben. Ik zou echter geen goede begeleider zijn. Ik heb namelijk weinig geduld, kan bot overkomen en schiet nogal snel in mijn starheid en in de stress, en kan moeizaam dealen met andere meningen, het laatste gaat wel wat beter de laatste tijd.

Al met al zal ik geen goede begeleider zijn wanneer ik aangenomen zou worden. Als een vacature voor: “Arbeidsdeskundigebegeleider” zal worden uitgevaardigd zonder eisen aan hoe goed je bent zou ik vast een goede kans maken. Ik kom meestal redelijk goed uit mijn woorden, tenzij de sfeer onaangenaam is. Echter zou ik zorgvragers kapot maken. Niet omdat ik dat wil, ik mis simpelweg de cognitieve vaardigheden om mensen psychisch verder te helpen.

En dat moeten andere mensen met Autisme, en / of een andere kwetsbaarheid ook eens beseffen!