Je bekijkt nu TV Boxen internetproviders hopeloos 2010

TV Boxen internetproviders hopeloos 2010

Getting your Trinity Audio player ready...

Sinds 2010, het begin van het grootschalig aanleggen en beschikbaar maken van glasvezel kijkt een steeds groter percentage van de TV kijkers via IPTV. IPTV is niet per-se het abonnement dat je koopt bij je provider. Je Streaming abonnement is ook IPTV.

Providers in Nederland klungelen een boel aan met eigen TV boxen, decoders of set-up boxen. De reden dat ze dit doen is omdat er te weinig concurrentie is in wie TV distribueert. De grootste zijn:

  • Ziggo
  • KPN
  • T-Mobile
  • Canal Digitaal

YouFone maakt gebruik van AndroidTV. YouFone is een relatief kleine provider. Android TV is een besturingssysteem voor TV Boxen en SmartTV’s. TV merken die onder andere met AndroidTV werken zijn Philips & Sony. Hierdoor ben je langer ervan verzekerd dat de app bouwer van je favoriete apps werkend zal houden op je TV of TV Box.

Nadeel eigen besturingssysteem providers

Je bent afhankelijk van welke apps je provider beschikbaar stellen en onder welke voorwaarden. Vandaag las ik op de FaceBook van iemand die ik uit mijn Jeugd ken dan hij 6 jaar geleden 1X is ingelogd bij Netflix via zijn KPN Kastje. KPN begon prompt ook met het in rekening brengen van dit abonnement. Terwijl de persoon in kwestie ook Maandelijks aan Netflix zelf betaalde.

Verder is het een nadeel dat wanneer je van provider wisselt je, je kastje moet vervangen.

De oplossing is even treffend als simpel

De provider biedt standaard geen TV Box aan. Je betaald uitsluitend voor de content en de Video / Audio app. Indien een gebruiker geen toereikende apparatuur heeft kun je voor een paar euro per maand een kastje huren of voor enkele tientjes kopen. Dus eigenlijk hetzelfde als providers nu ook al doen met kastje 2 tot en met 5.

Dit kastje bevat een standaard besturingssysteem, bijvoorbeeld AndroidTV. Hier kun je de apps op zetten die je nodig hebt.

Overigens leert een snelle blik op Google dat de Belgische providers Proximus en Orange wel standaard AndroidTV aanbieden.

Wouter

Zelf heb ik geen TV abonnement

Een TV abonnement wordt steeds duurder. Meer mensen kijken via Streamingsdiensten en minder lineair. Dit betekend dat de Royalties door een steeds kleinere groep opgebracht dient te worden.

Ik heb zelf NPO Plus met een Google Chromecast met AndroidTV. Ik vind het zelf erg prettig werken. Alhoewel de Chromecast’s niet al te lang meegaan bij dagelijks gebruik.