Je bekijkt nu NPO Luister, Wat kan er, of eigenlijk moet er beter
NPO Luiste startscherm

NPO Luister, Wat kan er, of eigenlijk moet er beter

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Huishoudtips
Getting your Trinity Audio player ready...

Sinds september 2020 heeft de NPO haar Podcast App in de Google Play Store gezet. De app zat de eerste 2 jaar in de testfase. Op dit moment is de NPO Luister App een officieel aanbod kanaal van de NPO. Ik weet dat de NPO wel moet nu Podimo Podcasts exclusief koopt en de kans te groot wordt dat de NPO een kanaal structureel gaat overslaan wanneer er meerdere Podcast apps komen met exclusieve content, wat niet hen doel is.

Luister versus Spotify podcasts & Google Podcasts

Luister is een app die volledig gefinancierd wordt via de begroting van de NPO. De NPO wordt voor het overgrote deel betaald vanuit onze belastingen. Een beperkt deel wordt betaald via de Ster, reclame, blokken. Sommige dure programma’s, bijvoorbeeld NOS Sport hebben een banner voor en na de uitzending.

Spotify wordt voor het grootste deel betaald via de abonnementen, waar ik er ook 1 van heb. Als je niet betaald voor Spotify hoor je af en toe een reclame tijdens het luisteren. Sommige vrije of commerciële podcast makers hebben een reclame of gesponsord praatje tijdens de podcast.

Google verdient hen geld met jou gegevens. Of ze je een reclame laten zien of horen via de eigen Web & App, of omdat ze je interesses opslaan om je op een andere site, bijvoorbeeld Insta of TikTok, een advertentie laten zien.

Wat er goed werkt in Spotify & Google Podcasts

Spotify is veruit de bekendste Podcast app, je kan via deze app ook vrijwel alle muziek luisteren. Wat de mogelijkheden zijn hangt af van of je betaald met je bankrekening of met je oren. Je kan Podcasts downloaden, dit moet je dan wel handmatig doen. Gaat best wel snel.

Google is de bekende zoekmachine, zo zit de Podcast app ook in elkaar ook in elkaar. Ze zoeken op internet podcasts. Dit doen ze met een RSS Feed. Dit is een manier om een bepaalde pagina op een bepaalde website in de gaten te houden. Dit betekend dat Google het aanbod en de vraag bij elkaar brengt.

Net als op de website van Google duurt het soms een aantal uren, of dagen voordat de lijst feed ofwel lijst, is geïndexeerd. Geïndexeerd betekend dat de link is opgenomen in de zoekmachine.

Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de podcast die je eerst luistert op de website van de NPO staat, een volgende op AD.nl en een andere op een server van Microsoft of Amazon.

Het voordeel van de Google Podcasts app is dat je kan instellen dat Podcasts automatisch worden gedownload, als je ze volgt, en dat deze na het luisteren automatisch wordt verwijderd.

Bij Spotify kan dit niet, Het opslag geheugen van de telefoon of Tablet kan vol lopen als je niet regelmatig geluisterde podcasts verwijderd. Je kan ook Spotify even verwijderen en opnieuw installeren.

NPO Luister

NPO Luister is natuurlijk een vrij nieuwe app. Deze moet dus helemaal vanaf het begin ontworpen worden. En dat is natuurlijk moeilijk. Zeker omdat Spotify sinds haar ontstaan nog nooit een jaar met winst heeft afgesloten. Spotify zit overigens nu, 6 a 7 jaar na de oprichting af en toe een kwartaal in het zwart, winst betekend dat.

De NPO kan, in tegenstelling tot Spotify, niet onbeperkt geld lenen om een fantastische app te bouwen die in korte tijd net zo goed in Als Spotify of Google.

Wel heeft de NPO, met hen beperkte budget, een Roadmap. Een Roadmap is een wensen lijstje met wanneer de wensen ongeveer in de app moet komen. Ik ben overigens enorm benieuwd wanneer de Luister app nieuwe mogelijkheden krijgt.

Favorieten met een vinkje

Mijn wensen voor NPO Luister

Er zijn tal van zaken die ik graag in de NPO app zou willen zien, laat ik beginnen met het belangrijkste: Inloggen met NPO ID. Als ik mijn telefoon opnieuw installeer, of wanneer ik een nieuwe telefoon heb, of gewoon de app opnieuw installeer dan zijn mijn favorieten weg. In de NPO Video app is het daarom mogelijk om in te loggen of een account aan te maken.

Als je bent ingelogd in de NPO Video app kun je ook het betaalde NPO Plus abonnement kopen. Je kan dan bijvoorbeeld langer je favoriete serie terug kijken, of juist vooruit kijken. Ik zou een koppeling van de NPO Luister App met NPO Plus, met extra content of deze eerder beschikbaar stellen, zeker de moeite waard vinden.

Als we het toch over NPO Plus in combinatie met NPO Luister hebben, maak dan meteen een hogere kwaliteit beschikbaar. De kwaliteit is op dit moment hoger dan in Spotify, welke bekend staat om de lagere kwaliteit. Voor de meeste mensen is Spotify goed genoeg, Echter zou bij een hogere kwaliteit, ook wel Flac genoemd, het al oude Luisterspel waarmee Radio voor de Tweede Wereld Oorlog groot werd weer groot gemaakt kunnen worden.

Mensen luisteren Podcasts voor afleiding of inhoud. NPO 3FM heeft diverse fictie Podcasts online staan. Ik zou zeggen de NPO is de Beste in Video Drama, maak ook de beste Luister Drama. Hiervoor is wel CD kwaliteit nodig en geen MP3 kwaliteit.

Meer slimme speakers ondersteunden NPO Luister biedt de mogelijkheid om via Chromecast of Sonos speakers te luisteren naar Podcasts. Voeg hier bijvoorbeeld Heos & LinkPlay aan toen. LinkPlay is volgens mij de basis voor de app van vele A-Merk Luister apparatuur makers.

Downloaden vrij traag Het downloaden van Podcasts in de NPO Luister app is vrij traag. Een Podcast van uitgever DPG, AD, Trouw & Volkskrant en Tweakers bijvoorbeeld, download aanzienlijk vlugger.

Verder Is het lastig dat de speler niet onderin staat wanneer je de NPO Luister app hebt afgesloten en opnieuw opstart. De nieuwe afleveringen van Podcasts die je volgt staan niet in een lijstje, de moet de serie openen om de Podcast in je wachtrij te plaatsen en het automatisch downloaden zou echt gaaf zijn. Ook graag automatisch verwijderen na het luisteren.

NPO, zie deze tips vooral als een aanmoediging alsjullieblieft

Ik denk dat ik mij een grote, zo niet de grootste NPO fan mag noemen. Ik wil de NPO Luister app graag kei goed vinden. Het nadeel van Spotify vind ik bijvoorbeeld dat wanneer ik mijn Podcasts niet af krijg na 1 nummer om in slaap te vallen de volgende Podcast verder gaat spelen, meteen weer klaarwakker.

Ik vind de NPO Video App oprecht mega geweldig. Beter dan bijvoorbeeld de VideoLand app of die van NLZiet. Graag zou ik als gebruiker de NPO app willen testen op mijn Android telefoon. Dus NPO, jullie zijn zeker goed op weg, maar er is absoluut nog werk aan de winkel omdat er Apps zijn die al langer bezig zijn met proberen wat handig is en fouten durven maken en vervolgens de problemen oplossen.

De NPO Luister app is qua kwaliteit bijvoorbeeld vergelijkbaar met de Podimo app, alleen is Podimo net iets gebruiksvriendelijker.

Dit bericht heeft één reactie

Reacties zijn gesloten.