Je bekijkt nu Agenda & Contacten alleen in de Cloud bij BigTech
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Agenda & Contacten alleen in de Cloud bij BigTech

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Huishoudtips
Getting your Trinity Audio player ready...

Het mag geen geheim zijn dat ik mijn persoonlijke gegevens bij voorkeur op Nederlandse servers plaats. Echter is dit niet voor elk type gegevens mogelijk. Zo ben je om een adresboek of agenda op al je apparaten in de cloud te kunnen synchroniseren afhankelijk van Google & Microsoft

Sinds gisteravond ben ik er achter gekomen dat ik agenda uitnodigingen die vanuit GMail zijn verzonden niet ontvang. Het zijn dan gebruikers waarvan het e-mailadres ook eindigt op @gmail.com.

Hoe host ik mijn e-mail, contacten & agenda op dit moment?

Mijn e-mail host ik op dit moment bij een Nederlandse provider, mijn contacten & agenda host ik bij Google. Dit werkt prima met mijn mobiele telefoon & Thunderbird e-mail programma, echter kan ik andere mensen niet uitnodigen vanuit mijn agenda. Best lastig, zeker omdat ik de uitnodigingen vanuit GMail verzonden op dit moment niet kan ontvangen. Vanavond heb ik een ticket hier over ingeschoten bij mijn E-mail provider.

Als ik een uitnodiging vanuit mijn agenda verzend wordt deze vanaf de Google server verzonden, simpelweg omdat ik geen verzendgegevens van mijn eigen e-mailadres in kan vullen. Spoofen, het e-mailen vanaf een andere server dan waar deze ontvangen wordt, wordt door goede providers geblokkeerd.

Waarom kan ik bij Google geen eigen verzendgegevens invoeren?

Google biedt zelf ook een betaalde e-maildienst aan voor mensen met een eigen domeinnaam. Ik kan bij mijn e-mail & Website provider in het dashboard, ofwel Controle paneel, met 1 a 2 klikken aangeven dat ik mijn e-mail bij Google Suite, betaalde GMail, of Microsoft365 wil hosten.

Het is voor iedere provider mogelijk om contacten & agenda te synchroniseren met telefoon of computer

Dit wordt wel een wat technisch verhaal. Zo zijn er diverse soorten synchronisatie protocollen, deze protocollen worden “Dav” genoemd. Zo heb je WebDav voor bestanden, CardDav voor adresboeken. Card staat dan voor card van Business card of, wellicht snap je het al: CalDav met “Cal” van het Engelse woord Calender welke agenda of kalender betekend.

Is dit net zo makkelijk koppelen als een Google of Microsoft365 account?

Nee, het is zeker geen simpele manier om je contacten of agenda op je apparaat te zien. Zo moet je handmatig de juiste link invoeren, deels berekenen, en voor zowel je contacten als je agenda inloggen. Het is ook zeker niet gezegd dat de webmail, waar je agenda inzit automatisch de e-mail verzend als je iemand uitnodigt.

Het voordeel ten opzichte van een gratis Google of Outlook/Hotmail account is dat je gegevens door je provider worden geback-upt zoals ze dat ook doen met je andere gegevens. Google Suite & Microsoft365 is, als geld geen probleem zijn, goede betaalde opties. Let op dat je minimaal circa € 4 per mailbox per maand kwijt bent. Ook kun je bij zowel Google Suite als Microsoft365 slechts enkele doorstuur e-mailadressen, ook wel aliassen genoemd, aanmakeken. En ik zou zelf zeggen: Best zonde als je als al enkele tientjes per jaar betaald voor bijvoorbeeld hosting inclusief een aantal e-mailadressen.

Een schot voor de boeg: Waarom provider de CardDav & CalDav niet aanbieden

Omdat dit voor de meeste mensen te ingewikkeld is zullen weinigen het gebruiken. Als ik zie hoe vaal kleinere bedrijven gewoon e-mailen met een @gmail.com of @XS4All e-mailadres dan is de gewone e-maildienst voor de meeste eindgebruikers al te ingewikkeld. En de grote bedrijven hosten, in elke geval de e-mail, bij Google Suite of Microsoft365. Dus wellicht ben ik de enige die dit probleem ondervind.