Getting your Trinity Audio player ready... |
Als ik in de lente of zomer naar mijn werk fiets smeer al sinds ik werk heel bewust Zonnebrandcrème op mijn ontblote lichaamsdelen en gezicht. De reden dat ik dit doe is omdat ik geloof in de veiligheid en werking van Zonnebrandcrème.
Zonnebrandcrème beschermd je huid tegen UV straling, door deze straling kan je huid verouderen en verbranden. Verbranding kan ernstige ziektes als Melanoom veroorzaken.
Zonnebrillen
Voor je ogen geldt hetzelfde, daarom kun je het beste een Zonnebril dragen op zonnige dagen. Alle Zonnebrillen die speciaal voor Nederland of een ander EU land zijn gemaakt beschermen je ogen tegen de gevaarlijke UV straling.
Het maakt niet uit of je een Gucci of Action modelletje koopt. Ook kan de opticien een Zonnebril op sterkte aanmeten, nog veiliger.
Ik zou alleen geen Zonnebril kopen bij een niet EU webshops of externe verkopers via grote webwinkels, omdat je dan niet zeker weet of die veilig is of dat de glazen alleen zijn bruin gekleurd.
Zelf vind ik een ontspiegelde Zonnebril op sterkte prettig, maar ik draag in principe altijd een bril.
Hoelang zonder bescherming?
Een dermatoloog zegt dat je op een warme dag na ongeveer 8 minuten begint te verbranden. Omdat je kan zweten en je lichaam en gezicht aanraakt kun je het beste iedere 2 uur smeren, en begin ongeveer 15 minuten voordat je de zon ingaat met smeren.
Je kan een aangebroken fles Zonnebrandcrème ongeveer een jaar veilig gebruiken, daarna wordt de crème steeds iets minder effectief. Laat de crème daarom ook niet al te warm worden. Stop het bij een dagje strand bijvoorbeeld in je koelbox.
Wat betekenen de getallen 20, 30 & 50 op de flesjes?
De getallen staan voor SPF, Sun protection factor. Ofwel hoe lang ben ik beschermd? SPF 30 beschermd je 30 X langer dan zonder crème, en dat voor 96%.
Omdat je met aanraken en zweten toch niet langer dan 2 uur met 1 smeerbeurt kan doen in SPF 50 eigenlijk zonde van de geld zolang je in Europa bent.
Op het website van KWF Kankerbestrijding kun je uitzoeken welke SPF het beste bij jou huid past, hoe lichter je huidskleur, hoe sneller je verbrandt.
Moet ik mij binnen ook insmeren met Zonnebrandcrème?
Het antwoord is nee, aldus een leraar die mij in 2003 & 2003, Natuur- scheikunde doceerde. Hij legde uit dat zijn meekleurende brilglazen door UV straling donkerder werden.
De leraar hield zijn bril voor het raam in de Zon, er gebeurde niks. Toen deed hij het raam open en hield deze uit het raam, vervolgens kleurde de glazen naar een donkerbruine kleur.
Een Zonnebril met UV bescherming is achter een raam dus niet per-se nodig, maar wel aangenaam.