Je bekijkt nu Straks moet iedereen betalen om zijn bank op te halen

Straks moet iedereen betalen om zijn bank op te halen

Afgelopen week heeft het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) haar plannen voor de afvalinzameling en de bijbehorende afvalstoffenheffing bekend gemaakt.

Waarom een nieuw plan?

Het plan komt op verzoek van de Gemeenteraad. De Afvalstoffenheffing is in Almere relatief hoog. De gemeenteraad (een soort van tweede kamer in de gemeente) wil hem graag minder hoog hebben. Daarom heeft de Gemeenteraad wethouder Jan Hoek en zijn team aan het werk gezet.

In deze blog ga ik niet in op de mogelijke gevolgen van het plan, daar ben ik al in de onderstaande blog geschreven

De afvalstoffen heffing is in Almere nu op het hoogste punt ooit. Alleenstaanden betalen in Almere het hoogste tarief van heel Nederland. Dat kom doordat de Gemeenteraad jaren geleden heeft besloten om 1 tarief per huishouden in te voeren. Dit is administratief makkelijker.

Het College van B&W heeft op verzoek van de Gemeenteraad besloten dat alleenstaanden minder gaan betalen. Dit is een enorme breuk met het verleden. Echter komt armoede veel vaker voor bij gezinnen met minderjarige kinderen dan bij alleenstaanden. Dit zal waarschijnlijk ook één van de redenen van het vaste tarief per huishouden zijn.

Het plan in het kort

Op dit moment kun je een bankstel bijvoorbeeld gratis aanmelden om te laten ophalen. Op deze manier hoef je geen aanhanger te regelen om afval weg te brengen.

Dit geldt ook voor huishoudelijke apparaten zoals bijvoorbeeld een wasmachine of koel-vriescombinatie. Voor deze groep zal het probleem wat er ontstaat minder dringend zijn. Als je een nieuw apparaat koopt dan mag je de oude inleveren bij de winkel waar je een vergelijkbaar nieuw apparaat koopt.

Dus als je een koelkast koopt dan mag je de oude meegeven aan de bezorger van de nieuwe koelkast. Je oude wasmachine hoeft de bezorger dan weer niet mee te nemen. Als je een wasmachine koopt mag je wel je oude wasmachine meenemen maar hoeft de bezorger je oude koelkast niet mee te nemen.

Kleine apparaten mag je vrijwel altijd bij de bouwmarkt inleveren, zij maken hier afspraken over met bijna iedere gemeente.

De kosten voor het ophalen in 2021 worden €30 exclusief BTW. Ik weet niet of Leger zoals de gemeente de kosten noemt onder het lage BTW tarief (9%), of het hoge tarief van (21%) vallen.

  • Bij 9% kom je totaal uit op iets minder van €33
  • Bij 21% komt je op ongeveer €36,50 uit.

De Gemeente beloofd wel om normaal gesproken het vooraf aangemelde grofvuil binnen 2 werkdagen op te halen. Als de Gemeentereiniging zegt dat te kunnen heb ik daar vertrouwen in. De gemeentereiniging in Almere komt afspraken namelijk altijd na. Eigenlijk, ik heb nog nooit mee gemaakt dat ze die niet nakomen. Dit zou een besparing op de afvalstoffenheffing van ongeveer €10 per huishouden per jaar opleveren.

Betalen voor restafval?

1 van de twee meest waarschijnlijke ideeën van het College van B&W is dat je betaald voor iedere keer dat je restafval aanbied. Dit zou op zich best logisch zijn omdat dit de Gemeente geld kost. In het verleden werden deze kosten gedrukt door geld wat de Gemeente kreeg voor ander afval.

Bijvoorbeeld PMD, dit leverde de Gemeente in 2010 vele centen per Kilo op. de Afvalstoffenheffing is dan ook een keer met ongeveer €50 gezakt. Deze inkomstenbron is vrijwel helemaal weggevallen

Papier leverde ook jaren heel veel geld op. Zoveel zelfs dat scholen en verenigingen geld konden krijgen voor het papier dat er in hun wijk werd opgehaald.

Van een paar cent met Kilo krijgt de Gemeente tegenwoordig nog maar enkele centen per ton (duizend kilo).

Kan de afvalstoffenheffing op een andere manier omlaag?

Jazeker daar heeft de het team van Wethouder Jan Hoek ook over nagedacht. Maar als ik mijn mening mag geven zijn die alternatieven nog veel slechter.

Een paar voorbeelden zijn:

  • 1X per 4 weken legen van de PMD- en GFT/BIO-bak
  • Toch een hogere afvalstoffenheffing

het 1X per 4 weken legen van PMD en BIO-bakken ben ik fel tegen. De reden dat ik hier tegen ben is dat GFT in 1 week van 15 tot 20 graden buiten-tempratuur al schimmel oplevert. Verder vinden vieze dieren zoals muizen en ratten Bio-afval erg lekker. Deze dieren zijn niet bang voor mensen, en dragen vieze en enge ziektes bij zich. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte de Pest uit de middeleeuwen.

In de huidige Corona crisis zijn we ons weer bewust van de gevaren van ziektes. Het Corona virus komt trouwens via het Schubdier op een wildmarkt in China van de vleermuis. De Pest kwam waarschijnlijk ook oorspronkelijk van de Vleermuis, maar dan via de rat.

PMD (Plastic Metaal en Drinkpakken)-afval is bij mij veruit het meeste. Dat zal bij de meeste mensen het geval zijn. Ik heb zelf al een grote vuilniszak per week vol met PMD-afval. Ik woon alleen en bedenk dus eens hoe dat zit bij een gezin van 4 personen. Mocht de Gemeente dit gaan doen dan krijgen huishoudens wel een grotere container.

Wat als wij niet willen betalen voor restafval?

De gemeente is in het spoor van andere Gemeenten begonnen met een test van PMD+. Eigenlijk gaan we dan weer terug naar de situatie tot eind 2009. Dat zal vast even wennen en afkicken zijn.

Plastic, metaal en drinkpakken mogen dan weer bij het restafval. Of eigenlijk andersom. Want de meeste huishoudens hebben meer PMD dan rest. Het Plastic, Metaal en de drinkpakken worden dan in de afvalsorteerfabriek gescheiden van het afval dat niet te hergebruiken is. Uit onderzoeken in andere gemeenten blijkt dat dit goedkoper is, en dat de herbruikbare afvalstoffen van betere kwaliteit zijn.

De EO heeft hier afgelopen najaar een een uitzending over gemaakt. Helaas staat de uitzending niet meer op NPO start en NPO Plus.

Conclusie

De Gemeenteraad heeft gevraagd om lagere belastingen, maar nu blijkt dat dit niet kan zonder de de kosten te verschuiven van het recht op aanbieden van afval naar het daadwerkelijk aanbieden van afval zijn veel politieke partijen boos.

Dat de PvdA boter op het hoofd heeft is duidelijk. De PvdA zat tot afgelopen najaar in het College van B&W. De wethouder financiën heeft in september (toen de PvdA nog in het College zat) al aangekondigd dat er op verzoek van de Gemeenteraad gekeken wordt naar een ander afval-inzamelingsbeleid. Dat dit de alternatieven zouden worden was al vrijwel direct duidelijk. de PvdA heeft hier destijds als College partij mee in gestemd. Dus is de PvdA net zo verantwoordelijk voor het plan als de andere partijen die destijds, maar ook (die) nu in het College van B&W zitten / zaten.

https://wouteraleman.nl/wp-content/uploads/2020/10/15d_BL_Toekomsbestendig_en_Duurzaam_Afvalinzamelsysteem_NOTITIE_AFVALSTOFFENHEFFING.pdf