Je bekijkt nu Wanneer spreek je van uitsluiting?
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Wanneer spreek je van uitsluiting?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Covid-19

Sinds een kleine week is de Coronapas verplicht als je naar het theater, bioskoop of de horeca binnen wil. Er zijn mensen die van mening zijn dat dit uitsluiting is. Ik ben van mening dat dit geen uitsluiting is. Ik weet zelf niet of ik voor of tegen de Coronapas ben. wel zie ik kansen voor het verhogen van de vaccinatiegraad, dat zeker essentieel is wat mij betreft.

Er zijn wat mij betreft 4 voorwaarden waar een maatregel aan moet voldoen om uitsluitend te zijn:

Blijvend

Wanneer een maatregel blijvend is en blijvend voor beperkingen blijft zorgen dan kun je mits vergezeld door Geld kosten, moeite en geen keuze hebben ook aan de orde zijn.

Het eigenrisico sluit volgens dit criteria chronisch zieken uit. Het eigenrisico in de zorgverzekeringswet is blijvend

Het kost geregeld geld

Het corona toegangstesten wordt bekostigd door de rijksoverheid. dus ook aan dit criterium wordt niet voldaan.

In tegenstelling tot het eigenrisico in de zorgverzekeringswet. Dit kost blijvend geld voor chronisch zieken.

Het kost moeite

Dit is het enige punt waar in geval van testen voor toegang punten verdiend worden op de uitsluitingsbarometer. De teststraten zijn niet altijd in de buurt en je moet een afspraak maken.

Testen zonder afspraak tijdens een inloopspreekuur bij de huisarts kan deze belemmering wegnemen.

Echter: Mensen met een lichamelijke beperking moeten ook moeite doen om bijvoorbeeld, wat voor mij spontaan kan, hun reis per trein plannen.

Chronisch zieken met een specifieke behandeling worden wel degelijk uitgesloten conform deze 3 punten. Specialisten voor speciale behandelingen zitten niet altijd in het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Keuze vrijheid

De meeste mensen die niet volledig gevaccineerd zijn, of dit nog niet zijn, hebben hier bewust voor gekozen. Voor een chronische ziekte of handicap kies je niet. Toch wordt je op de bovenstaande 3 punten beperkt. In het geval van het Corona toegangsbewijs wordt je in sommige gevallen slechts beperkt in het punt dat het moeite kost.

Conclusie

Kwetsbare mensen zijn jaar in jaar uit bijna € 400 kwijt aan zorgkosten bovenop de zorgpremie, moet een reis met de NS trein plannen en kunnen niet eens met de meeste andere vervoerders met de trein mee. Het eigenrisico is blijvend. Als er een groep is die mag zeggen institutioneel uitgesloten te worden dan zijn het de chronisch zieken en gehandicapten.

Wel of niet vaccineren is voor de meeste mensen een keuze. De groep die deze keuze niet hebben worden al uitgesloten om andere redenen. Deze keuze heb je volgens de grondwet en het EU verdrag voor de Rechten van de Mens. Niemand verplicht je om naar een restaurant te gaan, naar het theater of de bioskoop. De QR code is dus niet verplicht.

Echter, Mensen met een chronische ziekte zijn wel verplicht om, mits ze kwaliteit van leven willen, de zorgkosten te maken. Je inkomen wordt zeker niet lager wanneer je niet gevaccineerd bent, De enige kosten aan testen voor toegang zijn de reiskosten. Dus wie worden er stelselmatig uitgesloten?

bronnen:

Dit bericht heeft één reactie

Reacties zijn gesloten.